Nova knjiga Dražena Prćića: Subotica : priča o fotografiji II.

Objavljeno: 24.02.2023. Pregleda: 29

U nakladi subotičke Minerve nedavno je izišla nova knjiga Dražena Prćića naslovljena Subotica : priča o fotografiji II.. Nastavak je to njegove knjige Subotica : priča o fotografiji iz 2020. godine.

Obje knjige rezultat su njegova pisanja o starim fotografijama, prakse koju je započeo 2009. pokrenuvši rubriku Priča o fotografiji u tjedniku Hrvatska riječ, u kojoj i danas objavljuje tekstove. U novoj knjizi na 190 stranica zastupljene su fotografije koje pokrivaju razdoblje od 19. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća, a donose u prvom redu priče o zanimljivim osobama (dr. Artur Munk, Naco Zelić, Géza Csáth, Dezső Kosztolányi, Titus Mačković, Petar Šarčević, Tibor Székely, dr. Aleksandar Štajnfeld, Ljudevit Vujković Lamić – Moco stariji, Stjepan Šarčević Dečko, John Ivan Simon...), zgradama (crkva sv. Roka, koja je na naslovnici knjige, Narodno kazalište, kino Lifka, Gimnazija, Raichleova palača...), tvornicama (Klotild – Zorka, Ruff i Pionir, Hartman i Conen), institucijama (Gradski muzej, ZOO vrt), događajima (Travanjski rat, festival Omladina, darivanje pape), sportu (Bačkina utakmica sa splitskim Hajdukom, tenis na Paliću...), različitim praksama vezanim za život građana (hetija, nabijanice, fijakeri).

„Knjigu posvećujem Subotici i Subotičanima, živima i onima kojih više nema među nama. Fotografije možda mogu izbledjeti, ali sjećanje na ovaj pisani način ostaje vječno”, navodi Prćić.

Autor predgovora u knjizi je arhivski savjetnik Stevan Mačković koji ističe kako nam se na stranicama ove knjige „mozaik iz prošlosti Subotice oživljava i prikazuje kroz oko kamere i autorovo viđenje”. Inače, u pitanju je osamnaesta knjiga Dražena Prćića (Subotica, 1967.), od čega je petnaest romana.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
  • Koncert ansambla Hajo povodom 35 godina postojanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima