Nova knjiga: Mladen Franjo Nikšić „Prokleto i sveto“

Objavljeno: 23.03.2018. Pregleda: 34

Prokleto i svetoU nakladi HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada, kao četvrta u ediciji Preprekovi pjesnici, objavljena je zbirka izabranih pjesama Mladena Franje Nikšića naslovljena Prokleto i sveto, priopćila je ova udruga. Izabrane pjesme pisane su na standardnom hrvatskom ali i na ikavskom dijalektu i čakavskom narječju.

„Nikšić je poet koji svuda traži ljepotu: u prizoru iz djetinjstva, trenutku koji proživljava, u susretu sa ženom koja mu je katkad bliska, a katkad nepoznata i kojoj se divi s distance, u pejsažima mora ili u plodovima ravničarskoga kraja. Njegova je pjesma i povrh toga sjetna: sve što je lijepo ide ka svom kraju, ka ugasnuću. Otuda je pjesnik usredotočen na detalje, na male stvari i ‚djelanja‘, koje ispunjavaju dušu radošću. Svjestan da ne može produljiti trenutke u kojim uživa, on ih ispraća tihim glasom u kojem se naslućuje patnja. No, nema mjesta patetici, erupcijama emocija, već je sve nekako prigušeno, stišano i umjereno. O toj stišanosti svjedoči i odsustvo znakova interpunkcije. Nema usklika, nema dilema, nema suvišnih pitanja. Ljupka jasnoća kojom nam se obraća Mladen Franjo Nikšić jest ono što plijeni čitatelje već dugi niz godina, tijekom njegove duge pjesničke karijere, pored koje naporedo traje i rad na grafikama, crtežima i slikama“, navodi urednica knjige, književna kritičarka dr. Dragana V. Todoreskov.
Grafika na naslovnoj strani također je djelo Mladena Franje Nikšića.
Mladen Franjo Nikšić je umirovljeni građevinski inženjer, rođen u Hercegovcu, Općina Garešnica, Hrvatska. Od 1945. živi u Novom Sadu. Zaljubljenik je u slikarstvo. Posvetio se crtanju i slikanju novosadskih ulica stare jezgre grada i njegovih kitnjastih fasada. Imao je više samostalnih i zajedničkih postavki svojih djela, a dobijao je i nagrade. Piše poeziju punu topline i duha. Zbirka pod naslovom Pjesme mu je izašla 1996. godine, a Penzionerske novine su mu 1997. objavile knjigu Poezija trećeg doba. Novu zbirku poezije izdaje i 2014. godine.
Član je uredništva Vesnika, informativnog glasila Novosadskog kluba, koji je izdavač Enciklopedije Novog Sada u kojoj je zastupljen (svezak 17).
Zbirka pjesama Prokleto i sveto, uz druga izdanja Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek, bila su izložena na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu od 7. do 12. ožujka na štandu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima