Nova knjiga : „Srijemska rapsodija“ Literarne sekcije Hrvatske čitaonice „Fischer“ iz Surčina

Objavljeno: 13.03.2019. Pregleda: 42

Koncem prošle godine tiskana je prva knjiga u nakladi Literarne sekcije Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina pod nazivom Srijemska rapsodija. Zbirka sadrži pjesme i aforizme članova Literarne sekcije, inače najmlađe sekcije koja djeluje u okviru ove udruge. Autori pjesama objavljenih na 83 stranice ove knjige su: Luka Katić (najmlađi član sekcije), Marija Brzić, Irena Obradović, Ivica Ljevar, Andrijana Radosavljević, Valentina Radosavljević i Stjepan Volarić. Za tehnički dizajn, od naslovnice do sadržaja, fotografija i biografija autora pjesama, zaslužne su urednice Katica Naglić, Irena Obradović i Marija Brzić, a recenzent knjige je Marko Kljajić.

„Ova zbirka poezije, obojena je različitim stilovima, naravima ali i dušom stvaratelja, začinjena raznolikošću misli, očuvana interesantnim spojevima baš kao i ova naša prostrana ravnica. Apostrofiram naslov s korica Srijemske rapsodije, koji je napisala autorica Marija Brzić, koju ćemo prepoznati u knjizi na fotografiji lica i duše. Posebnost ovoga Fischerovog prvijenca je u tome što ćemo se kroz knjigu susresti s njenim glavnim akterima, autorima od 12 godina, učenikom petog razreda, do 75-ogodišnjaka ‘ugroženog udovca i samohranoga djede’. On se prilijepio družini od pet ‘putujućih trubadura’ sa svojim aforizmima, kao ‘šlag na tortu’. Tko bude imao priliku pročitati surčinsku Srijemsku rapsodiju, zasigurno će se prepoznati u nekima od njezinih inspirativnih izričaja. I kada je zatvori, vjerujem da će imati potrebu ponovno se vratiti i otvarati je“, kaže recenzent knjige župnik Marko Kljajić.
Inače, Literarna sekcije Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina postoji tek godinu dana. Sekcija je osnovana s ciljem njegovanja lijepe riječi, promocije književnih radova njenih članova i gostiju, promocije knjiga, afirmacije kreativnog pisanja i poticanja i razvoja čitateljske publike, kao i organiziranja susreta i večeri kulturno-glazbenih sadržaja.
Zbirka poezije Srijemska rapsodija tiskana je u tiraži od 150 primjeraka uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća. Promocija knjige bit će održana 21. ožujka u Hrvatskoj čitaonici Fischer u Surčinu, na dan kada se obilježava i Svjetski dan poezije.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima