Nova knjiga u nakaldi NIU „Hrvatska riječ: Versuslogia”

Objavljeno: 05.12.2019. Pregleda: 36

versuslogiaU nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice nedavno je izišla knjiga pjesama Versuslogia Tatjane Ćaćić. U pitanju je književni prvijenac ove 32-godišnje Golubinčanke sa zagrebačkom adresom. Knjiga je rezultat jedne od programskih orijentacija Nakladničkog vijeća NIU Hrvatska riječ koja za cilj ima afirmaciju mladih autora/autorica iz zajednice vojvođanskih Hrvata, odnosno objavu njihovih prvih knjiga. 
Versuslogia je kolekcija pjesama koje su nastajale od autoričinih tinejdžerskih dana (17 godina) do danas. Pjesme u knjizi podijeljene su u četiri tematske cjeline: ...Zaljubljene, ...Razočarane, ...Nepoželjne i ...Nostalgične. U pitanju je prevashodno poezija ljubavne tematike, o čemu nam govore prva tri segmenta koji ujedno mogu funkcionirati i kao cjelina odnosno kronika jedne ljubavi, ali i priča o odrastanju protkana pitanjima smisla i životnih izazova. Posljednji, zatvarajući ciklus čine nostalgično intonirane pjesme u kojima Ćaćić pjeva i sanja o rodnom, vojvođanskom zavičaju.

 

Realistična poezija

„Poezija Tatjane Ćaćić je realistična, bez većih eksperimenata i hermetičnosti što znaju pratiti suvremene ostvaraje u pjesništvu. Unatoč vidljivim početničkim greškama (radi se o prvijencu nešto mlađe autorice), Versuslogia je slika jedne osobe u odrastanju, poezija kojoj možemo dati šansu. Zajednice koje ne misle na svoju budućnost, teško da će je onda i imati. Čak i kada je u pitanju književna/pjesnička produkcija. Određenu težinu Versuslogiji daje i to što se radi o ženskoj autorici iz Srijema, a obje su te „kategorije” (i žena i Srijem) pomalo podzastupljene u književnosti vojvođanskih Hrvata“, zapisao je u pogovoru urednik knjige Davor Bašić Palković.
Zanimljivost ove zbirke su svakako momenti u kojima do izričaja dolazi autoričin profesionalni background kao biologinje/ekologinje. Naime, u pojedinim pjesmama služi se brojnim metaforama vezanim za biljni i životinjski svijet.

O autorici

Tatjana Ćaćić (Beograd, 1987.) osnovnu školu završila je u Golubincima, a Opću gimnaziju u Staroj Pazovi. Godine 2013. diplomirala je ekologiju i zaštitu prirode na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a 2015. godine hortikulturu na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pjesme piše od tinejdžerskih dana, a prve pjesme objavljene su joj u zbirci Lira naiva. Posvećena je kulturnom radu, a osobito ju interesira etnologija. Članica je ženskog vokalnog ansambla Zwizde a prije odlaska na studij bila je članica folklorne i tamburaške sekcije mjesnih HKPD-a Tomislav te KUD-a Golubinci. Recitatorstvom se bavi od djetinjstva. Nekoliko puta plasirala se na zonsku smotru recitatora u Staroj Pazovi, a na Smotri recitatora na hrvatskome jeziku u Subotici nagrađena je 2003. godine. Trenutačno radi kao ekologinja.
Knjiga Versuslogia se, po cijeni od 500 dinara, može kupiti u subotičkim knjižarama Danilo Kiš, Limbus i Bigz te u uredu NIU Hrvatska riječ u Subotici (Trg cara Jovana Nenada 15/II). Ukoliko knjigu želite poručiti poštom kontakt telefon je: 024/55-33-55.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima