Nova knjiga u nakladi „Hrvatske riječi“ – „Odsjaji ljubavi“

Objavljeno: 07.05.2015. Pregleda: 33

Odsjaji ljubavi-mU nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice tijekom mjeseca svibnja 2015. godine objavljena je panorama suvremene duhovne lirike Hrvata u Vojvodini naslovljena Odsjaji ljubavi. Priređivač knjige je svećenik Lazar Novaković, koji je od osnutka katoličkog mjesečnika Zvonik desetak godina priređivao rubriku Pjesnički kutak. Razdoblje obuhvaćenom prikazom je ono od sredine prve polovice XX. stoljeća do danas. Osim autora koji dolaze iz redova Katoličke crkve, Novaković u ovaj prikaz uvrstio i uratke autora koji nisu službenici Crkve, a od pjesnika koji dolaze iz sfere tzv. visoke književnosti do onih pučke provenijencije.

 

Ukupno su u knjizi zastupljene pjesme četrdeset četiri autora, a to su: Ivan Prćić, Ljudevit Vujković Lamić, Matija Dulić, Ante Jakšić, Aleksa Kokić, Marga Stipić, Antonija Tona Kujundžić, Jakov Kopilović, Stipan Bešlin, Ante Sekulić, Fides Vidaković, Kata Ivanković, Pavle Pavlovski, Luka Štilinović, Đula Milodanović, Josip Temunović, Marko Vukov, Ljubica Kolarić-Dumić, Ivan Bonus, Branko Jegić, Cecilija Miler, Lajčo Perušić, Ivan Pašić, Ilija Žarković, Lazar Francišković, Ruža Silađev, Katarina Firanj, Marko Kljajić, Josip Dumendžić Meštar, Marica Mikrut, Stipan Bašić Škaraba, Ivan Andrašić, Katarina Čeliković, Mirjana Jaramazović, Josipa Dević, Blaženka Rudić, Tomislav Žigmanov, Silvester Bašić, Danijela Lukinović, Valerija Marija Rendulić, Zlatko Gorjanac, Željka Zelić, Tonka Šimić i Nevena Mlinko. Autori su zastupljeni u rasponu od jedne do šest pjesama. Priređivač se vodio s više kriterija – obujmom pjesničke građe svakog od autora, preko činjenice postoji li autorovo samostalno djelo u vidu knjige ili ne, pa do same umjetničke vrijednosti pjesama.

Knjiga se po cijeni od 600 dinara može kupiti u Tajništvu NIU Hrvatska riječ u Subotici, kao i u subotičkim knjižarama Danilo Kiš, Nova školska knjiga i Limbus.

„I kao umjetničko i kao pučko, ovo bogato i postojano pjesništvo religijske provenijencije vojvođanskih Hrvata u svojim viševrsnim motivsko-tematskim ishodištima i elaboracijama uvijek i a priori računa na odraze naslonjenosti lirskoga subjekta na Beskraj, i to u svim njegovim bogatstvima, ali, gotovo po pravilu, ili na meditativni ili razgovorni način. Pri tomu, gotovo da na djelu u ovome pjesništvu imamo dvostrano užljebljivanje toga naslanjanja na Onoga Beskrajnoga – ili se iznose vlastite slutnje boljega svijeta, okupljenih onda u pjesnikovim nadama, na prostoru na kojemu se živi i koji se razumijeva kao svoj, ili, pak, imamo sadržaje u kojima se krijepe patnje i tuge, temeljnih iskustava svijeta gdje se život doima kao onaj koji se zbiva u ‘ovoj dolini od suza’. Neće, naravno, izostajati ni lirski zapisi, često u obliku molitava i prošnji, na druge ‘objekte’ naslonjenosti čovjeka vjernika, kao što su Isus, njegova majka Marija te brojni sveci Katoličke crkve. Različiti načini strukturiranja religijski natopljenih motivskotematskih sastavnica, u novije vrijeme dobivat će, na temelju djelovanja silnica duha epohe, snažne egzistencijalističke biljege – lirski subjekt će u ispovjednom maniru donositi kronike i opise tragičnog iskušavanja različitih nepovoljnosti u svijetu, a prostor će nada u njeg’ postojati sve više i više krhak. No, bilo kako bilo, prečesto će religijske ćutnje lirskoga subjekta u pjesmama biti oslikavane uz mjesne krajolike, među kojima se ističu križ krajputaš i salaš, natapane etnografskim i toponimskim specifičnostima Bačke ili Srijema te često biti okrenute promišljanju sudbine ovdašnjega hrvatskog puka, čime će ovo pjesništvo – sa snažnim lokalnim koloritom – biti posve prepoznatljivo“, bilježi u pogovoru knjige njezin urednik Tomislav Žigmanov.

On dodaje i kako ovo pjesništvo još uvijek traži svoje svestranije književnoteorijske interpretacije i tumačenja te komparativne uvide s već kanoniziranim duhovnim pjesništvom hrvatske književnosti. „Ove, pak, zadaće koje su pred nama, bit će lakše i jednostavnije nakon ovoga Novakovićeva panoramskog prikaza, prvoga takve vrste u književnosti vojvođanskih Hrvata“, zaključuje Žigmanov.

Knjiga Odsjaji ljubavi panorama suvremene duhovne lirike Hrvata u Vojvodini tiskana je potporom Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje i Grada Subotice. Tiraža je 500 primjeraka.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima