Nova knjiga: Zlatko Gorjanac, „Skazaljke", UG „Urbani Šokci", Sombor, 2021.

Objavljeno: 29.10.2021. Pregleda: 45

skazaljkeU nakladi somborske Udruge građana Urbani Šokci nedavno je objavljena knjiga pjesama Skazaljke, književni prvijenac Zlatka Gorjanca. Autor piše na bereškoj šokačkoj ikavici i hrvatskom jezičnom standardu, a tematsko-motivski njegova lirika donosi razmišljanja o životu, doživljajima i iskustvima, duhovnosti (Bogu), kao i posvete zavičaju (Beregu) i Šokadiji. Gorjanac stvara u stihu ali ponegdje i slobodno, bez ograničenja u ritmici i metrici. 

U Skazaljkama je sabrano više od 60 pjesma, a zbirka je podijeljena u pet cjelina: Svitu svojmu vinac strofa plete, Prošetaću opet svim stazama starim, Pjesnik kad si, U sopstvenoj blizini, Urami sunce u korice knjige, Za tvojim stopama uvijek ću ići
Predsjednica UG Urbani Šokci Marija Šeremešić u uvodnom tekstu u knjizi navodi kako Gorjančeve pjesme čitatelj osjeti svim osjetilima. 
„To su zvukovi, boje, mirisi, tu je sve ono što zarobi pažnju čitatelja i povede ga u svijet pjesnikova sjećanja, na prostore sjeverne Bačke, gdje se šćućurilo njegov rodno mjesto, u prostore nezaborava. Zlatko Gorjanac se u mnogim pjesmama okreće samom sebi, ali ipak ima neiscrpni izvor empatije i za svijet oko sebe. Mnoge je pjesme darovao rodnom kraju. Sretnim, ali i sjetnim stihovima čuva sjećanja na nanizano zrnje godine i onoga čega više nema. U danima tjeskobe zna gdje je utjeha… i opet stvara tople i dirljive stihove. Vjera mu daje snagu i Božjim stopama uspješno hodi i u nemirnim vodama lagano brodi uz svoju malenu obitelj", piše Šeremešić.
Kako dodaje, listajući zbirku „oživljavamo nadu u održanje identiteta za buduće naraštaje, u vremenu nestajanja svega tradicijskoga u našoj hrvatskoj šokačkoj kulturi".
„Na prolaznost opominju skazaljke koje neumorno hode po krugu života neminovnim putem zaborava", zaključuje Marija Šeremešić.
Zlatko Gorjanac (Sombor, 1974.) pjesme piše od tinejdžerskog doba, a objavljivao je u Zvoniku, Hrvatskoj riječi, Subotičkoj Danici, Somborskim novinama, Liri naivi te zborniku s pjesničkih susreta u Rešetarima. Bavio se i novinarstvom. Više godina bio je dopisnik tjednika Hrvatska riječ, suradnik Hrcka, Somborskih novina, Zvonika i Miroljuba, a snimio je, uredio i vodio više od stotinu emisija Glas Hrvata na Radio Somboru. Osim pisanja, velika strast mu je glazba (tamburaška i rock). Danas svira u tamburaškom sastavu Panonika. 
Izdavanje knjige Skazaljke pomogli su Grad Sombor i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.  

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima