Nova predstava novosadskog HKPD-a „Stanislav Preprek“

Objavljeno: 09.12.2014. Pregleda: 22

Predstava Preprek2014U dvorani novosadske Gimnazije „Laza Kostić“ 22. studenoga 2014. godine upriličena je premijera nove predstave u izvođenju amaterskih glumaca HKPD-a „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada. Riječ je o drami Noć bogova suvremenog hrvatskog dramatičara Mire Gavrana u adaptaciji i režiji Miljana Vojnovića. U predstavi igraju: Mladen Draželin (kralj Luj XIV.), Branka Dačević (dvorska luda) i Marijan Sabljak (Molière).

Komad istražuje vječita pitanja i teme kao što su prijateljstvo, ljubav i iskrenost u međuljudskim odnosima, te vlastoljublje i fenomen moći. Može li postojati pravo i iskreno prijateljstvo između kralja i njegovih podanika? Koči li strah pred visočanstvom njihov zdrav odnos? Priča nas odvodi u daleko razdoblje francuske povijesti i govori o tri prijatelja. Inače, ovaj je tekst dosad imao više kazališnih premijera diljem svijeta od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Washingtona, Melbournea, Sofije, Praga…

Financijsku potporu za realiziranje ove predstave, udruga „Stanislav Preprek“ dobila je od Tajništva za kulturu Grada Novog Sada i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu. Sljedeća izvedba predstave Noć bogova, kako najavljuju u „Prepreku“, bit će najvjerojatnije 20. prosinca, također u Novom Sadu.

Tekst i fotografija: A. Klinac (Hrvatska riječ)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 10. likovna kolonija u Šidu
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima