Hrvatski iseljenički zbornik za 2010.

Objavljeno: 09.03.2010. Pregleda: 44

 

Hrvatski iseljenički zbornik 2010. izašao je ovih dana iz tiska u nakladi Hrvatske matice iseljenika i donosi niz zanimljivosti iz života hrvatskog iseljeništva iz raznih dijelova svijeta. Hrvatski iseljenički zbornik 2010. sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku ima 8 tematskih cjelina, koje se sastoje od 38 samostalnih autorskih priloga, raspoređenih na 392 stranice. Autorski prilozi s više ili manje informacija povezuju 30 zemalja svijeta. Zbornik ima i elektroničku inačicu na globalnoj mreži na adresi http://www.matis.hr/zbornik. Zbornik uređuje Vesna Kuakvica.

Tematske cjeline Znaci vremena, Baština, Kroatistički obzori, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost, te Nove knjige bogate su raznorodnim tekstovima koje su pisali ugledni stručnjaci iz zemlje i inozemstva.

U tome su smislu u ovome godištu Zbornika poticajni prilozi koje su pisali mlađi stručnjaci iz iseljeništva, pripadnici trećeg i četvrtog migrantskog naraštaja, poput E. Zelića, Lj. Z. Matin i M. Palatin. Njima su se pridružili zanimljivim prilozima i naši renomirani poznavatelji migrantskih prilika kao što su doktori znanosti Lj. Antić, S. Vulić, B. Petrač, D. A. Jelinčić, Lj. Krasić, L. Černi, T. Nuić, G. Borić ili pak A. D. Bezić.

Bezićeva priča iz Južne Amerike središnja je studija ovoga broja Matičina godišnjaka, posvećena jednoj od najmoćnijih obiteljskih kompanija svijeta u vlasništvu Luksicevih - čileanske obitelji bračkih korijena koja djeluje i u Hrvatskoj, gdje se ističe inovativnošću. Luksicevi u RH uspješno posluju od njezina osamostaljenja, pretežito u turizmu. Slijedeći svjetske tendencije u korporativnoj filantropiji, javnost osvajaju dijeleći stipendije Hrvatima za ugledno Sveučilište Harvard.  Bogatstvo Luksicevih stečeno je na eksploataciji rudnika bakra, poslu kojim se obitelj i danas uspješno bavi pa je ovih dana uvrštena u indeks 100 najvećih kompanija na Londonskoj burzi.

Godišnjak nastavlja niz priča o našim uglednim znanstvenicima, umjetnicima, književnicima iz hrvatskih manjinskih zajednica, pjesnicima i prevoditeljima iz europskih metropola, kao i humanitarnim djelatnicima sa svih kontinenata. Tako Mijo Ivurek piše o Poljsko - hrvatskim kulturnim vezama, a dr. sc. Sanja Vulić o Perspektivama nakladništva hrvatskih manjina.

Marijana Palatin  iz Austrije piše o Novim tendencijama u gradišćanskohrvatskoj literaturi, a Milovan Miković raspravlja o Subotičkim književnim odjecima. Ana Kapraljević piše o djelu nedavno preminulog Radovana Ivšića iz Pariza, a Tihomir Nuić piše o pjesniku Darku Pušeku iz Švicarske. Gojko Borić piše o Njemačkim književnim pogledima na Hrvate.

Europski standardi koje je dosegla Hrvatska opisani su u članku B. Skoke, a kulturni turizam i on line ponuda nezaobilazna su tema godišnjaka koja će iseljeništvo ugodno iznenaditi.

Karitativna i humanitarna aktivnost hrvatskih katoličkih misija i župa sa sjeverno-američkog kontinenta opisana je u zanimljivim studijama, te njihova kulturna i prosvjetna djelatnost od neprocjenjiva značaja.

Ovogodišnji Matičin ljetopis, uz ostalo, s posebnom pozornošću obrađuje iseljeništvo Slavonsko-baranjske regije. Domovina također ulaže znatna sredstava u višejezičnost iseljenih Hrvata, sudeći prema članku M. Bošnjaka iz kojeg saznajemo o djelovanju Centra hrvatske nastave u Baden-Württembergu, koji je lani otvoren u Stuttgartu i najljepši je među našim nastavnim centrima iz 24 zemlje svijeta u kojima MZOŠ godišnje školuje oko 7.000 učenika i 2.000 studenata.

U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu 3. ožujka 2010. održano je svečano predstavljanje Hrvatskog iseljeničkog zbornika u nazočnosti brojnih uglednika iz javnog života. Izdvajamo nazočnost mr. Jasena Mesića, izaslanika ministra kulture RH, Petra Barišića, načelnika Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu MVPEI, don Ante Kutleše, ravnatelja hrvatske inozemne pastve. Zbornik su predstavili ravnateljica HMI-a Katarina Fuček, koja je održala i pozdravno slovo, povjesničar dr. sc. Željko Holjevac i socijalna antropologinja, doktorandica Sveučilišta u Beču mr. sc. Ljubica Zorica-Matin, te urednica Vesna Kukavica.

Prigodni glazbeni program izvela je mezzosopranistica Dragana Ištvančić uz klavirsku pratnju Tonija Koteka.

U ovoj godini Matičin ljetopis slavi 55 godina izlaženja. Samo u ovom desetljeću 21. stoljeća, u 10 svezaka Zbornika, nastala je prava mala enciklopedija na više od 4000 stranica s ukupno 413 autorskih priloga iz iseljene Hrvatske.

Marijana Matković/Željka Lešić

(Na koricama HIZ-a 2010: reprodukcija Joze Kljakovića, Bičevanje Krista)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima