O književnom klubu HKUPD-a „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada

Objavljeno: 23.02.2018. Pregleda: 33

Preprekova jesenNekoliko članova Literarne sekcije Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva Stanislav Preprek iz Novog Sada objavilo je 2009. zbirku svojih pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće. To su: Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Branka Dačević, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić i Mladen Šimić. Zbirka je imala skromnih četrdesetak stranica, ali je bila prvi veći korak i začetak onoga u što su se danas pretvorile i zbirka i sekcija. Sekcija je prerasla u Književni klub Stanislav Preprek. Klub danas ima dvadesetak aktivnih članova, književnih autora, koji imaju skupa preko četrdeset objavljenih knjiga.

Preprekovo proljeće

Književni klub je svake godine tiskao novu zbirka pjesama Preprekovo proljeće (dosad ukupno osam) sa sve većim brojem autora i većom kvalitetom glede sadržaja, grafičke opremljenosti i vizualnog identiteta. Prve tri zbirke uredio je Marijan Piljić, druge tri Marija Lovrić, a od 2015. godine to čini peteročlano Uredništvo, kojem se 2016. priključila dr. Dragana V. Todoreskov, povjesničarka književnosti i književna kritičarka.

Počev od druge zbirke, grafiku za naslovnu stranicu dao je Mladen Franjo Nikšić, a počev od treće, Branimir Miroslav Cakić vrši računalnu pripremu knjiga i uvodi odjeljak Bilješke o autorima, u kojem su prikazani kratki životopisi autora i njihove fotografije. Od 2016. godine računalnu pripremu obavlja Ivan Dermanov.

„Od 2015. Uredništvo uvodi novu koncepciju zbirke. U prvom, glavnom dijelu knjige, zastupljeni su članovi Književnog kluba, a u želji da uspostavimo suradnju s našom maticom, odnosno s poznatim imenima hrvatske poezije, u drugom dijelu knjige su tri afirmirana autora iz pojedinih gradova ili dijelova Hrvatske. U zbirci Preprekovo proljeće 2015. to su tri pjesnikinje iz Rijeke, u zbirci Preprekovo proljeće 2016. troje pjesnika iz Slavonije, a u pripremi je Preprekovo proljeće 2017. u kojoj će biti zastupljeno troje pjesnika iz Drenovaca, odnosno kraja u Hrvatskoj koji nosi naziv Cvelferija. Promocija zbirki pjesama prerasla je u kulturnu manifestaciju Hrvata u Novom Sadu pod nazivom Preprekovo proljeće i održava se svake godine na dan rođenja Stanislava Prepreka, 16. travnja“, kaže voditelj Književnog kluba Stanislav Preprek Branimir Miroslav Cakić.

Preprekova jesen – natječaj za kratku priču

Udruga, odnosno Književni klub, od 2016. raspisuje i natječaj za kratku priču na koji svoje radove može slati svatko tko piše na standardnom hrvatskom jeziku. Prva zbirka kratkih priča kao rezultat tog natječaja je Preprekova jesen 2016., sa 16 priča, a zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2017., za koju je prispjelo preko četrdeset radova iz cijele Vojvodine i Hrvatske, sadrži 22 priče.

Promocija prve zbirke kratkih priča upriličena je na jedanaestogodišnjicu osnutka njihove udruge, 10. listopada 2016. godine, u Kulturnom centru Novog Sada. Tako je „rođena“ još jedna kulturna manifestacija ove udruge pod nazivom Preprekova jesen.

„U teškim uvjetima rada članovi Književnog kluba samo svojim entuzijazmom postižu onaj najvažniji cilj, a to je očuvanje i širenje našeg jezika i kulture, uz druženje i suradnju sa svim ljubiteljima lijepe pisane riječi. Time ujedno ukazujemo da na ovom prostoru živi i hrvatski živalj, te tako doprinosimo multikulturalnosti. A hrvatsko kulturno društvo u Novom Sadu, gradu koji je proglašen za Europsku prijestolnicu kulture u 2021. godini, je jedan od segmenata svega toga“, kaže Branimir Miroslav Cakić.

Edicija Peprekovi pjesnici

Uredništvo Književnog kluba 2017. godine počinje rad na ediciji Preprekovi pjesnici, u kojoj će zbirke svojih pjesama imati članovi kluba, a razmišlja se da to bude i šire. Do sada su, u okviru ove edicije, tiskane tri zbirke pjesama: Refleksija nutrine Ljerke Radović, Gdje je moj dom Branke Dačević i Pjesme koje treba spaliti Branimira Miroslava Tomlekina.

Nastupi na sajmovima

Književni klub HKUPD-a Stanislav Preprek je prošle godine prvi put samostalno nastupio na Salonu knjiga u Novom Sadu, kao i prvi put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Izdanja članova Kluba bila su izložena i na štandu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, a jednosatno predstavljanje najnovijih izdanja Književnog kluba održano je u dvorani Borislav Pekić. O knjigama, Književnom klubu i Društvu na Beogradskom sajmu knjiga govorili su: Krešimir Tkalac, predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek, Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba i autor zbirke, dr. Dragana V. Todoreskov, povjesničarka književnosti i književna kritičarka te urednica edicije Preprekovi pjesnici, mr. Pavel Domonji, književni kritičar; preč. Marko Kljajić, pjesnik i publicist i Ljerka Radović, autorica zbirke.

Plan za 2018. godinu

Preprekov Književni klub priprema devetu po redu zbirku pjesama Peprekovo proljeće, treću po redu zbirka kratkih priča Preprekova jesen, za koju je već raspisan natječaj, četvrtu i petu knjigu pjesama iz edicije Preprekovi pjesnici ali i prvu knjigu iz nove edicije Preprekovi prozaisti. S pet novih izdanja, kako navode, u 2018. planiraju predstaviti se i na sajmu knjiga Interliber u Zagrebu.

Rad udruge, pa tako i njihova Književnoga kluba, možete pratiti na internetskoj stranici – www.stanislavpreprek.org.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima