Obilježen praznik hrvatske zajednice u Srbiji - dan rođenja bana Jelačića

Objavljeno: 19.10.2011. Pregleda: 48

banjelacic_proslava2011Dan rođenja bana Josipa Jelačića, 16. listopada, jedan od četiriju blagdana hrvatske zajednice u Republici Srbiji, svečano je obilježen u Petrovaradinu i Novom Sadu. Banu u čast, posljednjih godina svečanu akademiju u Novom Sadu skupa organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD „Jelačić" iz Petrovaradina, s težnjom da zajednici predstave bar dio bogatog kulturno-umjetničkog nasljeđa divnog i kićenog Srijema.

U ime HNV-a sve nazočne pozdravio je Zlatko Načev, ne krijući zadovoljstvo, kako zbog velikog broja posjetitelja, tako i zbog štovanja samog blagdana i lika i djela slavnog nam bana. Skupu se obratio i ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Mario Zadro, koji je u ime Veleposlanstva RH istaknuo kako su članovi hrvatske zajednice u Srbiji obavili dobar posao glede popisa stanovništva. Ministar savjetnik pozvao je Hrvate da poštuju svoju tradiciju i hrvatsku kulturu, kao i da nastave s dobrim radom kao što su i činili posljednjih dvadeset godina, dodavši kako će i Veleposlanstvo RH dati potporu. Riječi pozdrava uputio je i narodni zastupnik u Skupštini Srbije, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić.

Ovdašnji Hrvati trebaju biti ponosni na svoje velike prečasnike, te biti svjesni da su s vojvođanskih prostora potekli ljudi koji su dali veliki doprinos stanovništvu na prostorno puno širem području. Srijemci stoga sve više poštuju značaj, lik i djelo bana Josipa Jelačića, rođenog Petrovaradinca, te velikana koji se borio za panslavensku dobrobit tijekom XIX. stoljeća, istaknuli su sudionici svečane akademije.

Važno je podsjećati se velikih imena proisteklih iz našega naroda, rekao je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, koji je, među ostalima, prisustvovao svečanosti.

„Ban Josip Jelačić je bio ključna osoba u prijelomnim događanjima 1848. godine kada je u Hrvatskoj u službenu uporabu uveden hrvatski jezik u državna tijela uprave. Tada je ukinuto i kmetstvo, a Hrvatska je izborila i veću samostalnost unutar Ugarske kraljevine. Stoga trebamo biti ponosni i na ovoga kao i na druge svoje velikane."

Andrej Španović, ponosni Srijemac i član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu, ukazuje na činjenicu da se sve slobodnije štuje ime poznatoga bana.

„Drago nam je da je jedan Srijemac rodom toliko zadužio svoj narod da se evo, 210 godina od njegova rođenja on i dalje cijeni, a ovaj datum štuje kao blagdan. Osobito mi je drago da su na proslavi bili Hrvati iz svih mjesta u Srijemu, kako na misi, tako i na akademiji i nakon toga na domjenku. To nam pokazuje da hrvatski živalj u Srijemu sve više prepoznaje taj blagdan i slobodno ga proslavlja."

Posebnu pozornost izazvao je nastup članova Hrvatskog kulturnog društva „Šid", najmlađeg društva u Vojvodini s hrvatskim predznakom. Osim njih, tijekom svečane akademije, nastupili su i gosti iz Sota, Gibarca, Morovića, Srijemske Mitrovice, Rume, Nikinaca, Hrtkovaca, kao i mladež iz Zemuna, Slankamena i Golubinaca.

Obilježavanje ovog datuma kao jednog od četiriju najznačajnijih blagdana hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji počelo je misom u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu. U istoj crkvi prije 210 godina kršten je Josip Jelačić.

Iako je nesporna uloga bana Jelačića koju je imao boreći se skupa s vojvođanskim Srbima za veću neovisnost od ugarske vlasti tijekom revolucije 1848. godine, zahvaljujući intervenciji Kominterne 1947. godine, ukaljani su lik i djelo ovoga hrvatskog velikana.

Ban Jelačić nije bio samo vojskovođa, on je bio narodni čovjek čiji je put zalaganja i borbe u očuvanju kulturnog identiteta hrvatskog naroda bio veliki, zbog čega ga narod osobito štuje.

Na svečanosti su, među ostalima, bili nazočni generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg, zamjenik pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica i dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki.

Tekst: Siniša Jurić i Ankica Jukić-Mandić
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima