Obilježena 120. obljetnica subotičke Gradske knjižnice

Objavljeno: 27.10.2010. Pregleda: 50

Svečanom akademijom, izložbom publikacija i dodjelom nagrada za najbolja zavičajna knjiška ostvarenja Gradska knjižnica u Subotici obilježila je 13. listopada 120 godina svojega postojanja.

Program je započeo otvorenjem izložbe „Biblioteka na prekretnici dvaju milenija" na kojoj su predstavljene knjige koje je Knjižnica dobila na dar, među kojima je i stotinu knjiga koje je darovala Ljerka Alajbeg, generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici. Na izložbi su predstavljeni napisi iz tiskovina o radu Gradske knjižnice. Izložbu je otvorila pomoćnica gradonačelnika Ljubica Kiselički.

dan biblioteke draganRavnatelj Knjižnice Dragan Rokvić u uvodnoj je riječi mnoštvo prisutnih podsjetio na bogatu prošlost Grada i na vrijeme kada je osnovana Knjižnica, prisjetivši se velikana koji su inicirali njezino otvorenje. Naznačivši kako je glavni cilj modernizacija Knjižnice, on je zahvalio kolegama knjižničarima na velikom trudu, a napose onima koji su slavili trideset godina rada u ovoj ustanovi.

Ovom je prigodom, Gradska knjižnica je dodijelila i priznanje Mariji Šimoković za najbolju zavičajnu knjigu „Velosiped gospodina Vermeša".

Nagradu za cjelokupni zavičajni opus dobio je Tomislav Žigmanov. U obrazloženju se, među ostalim, kaže:

dan biblioteke tome„Subotički književnik i publicist, po zanimanju profesor filozofije, trenutačno u funkciji ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, plodan je književnik zanimljiv književnim i drugim kritičarima u zavičaju, ali i izvan njega. (...) Tomislav Žigmanov je do sada dobio nekoliko vrijednih nagrada, kako u Subotici, tako i u Hrvatskoj što je posebno značajno za naše književnike, koji teško probijaju granice. Među nagradama izdvajamo subotičko Priznanje „Ferenc Bodrogvari" (2003.), potom nagradu „Zvane Črnja" (2007.) za najbolju knjigu eseja objavljenu u Hrvatskoj, te čak dvije nagrade za knjigu „Prid svitom" u 2010. godini: to je srebrna plaketa Matice hrvatske i najsvježija nagrada, koju je Žigmanov primio početkom listopada ove godine, a dodjeljuje ju Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba i ZIRAL - Zajednica izdanja „Ranjeni labud" iz Mostara za najbolje književno djelo, objavljeno u razdoblju od 2006. do 2010., koje za temu ima život Hrvata izvan Hrvatske. Spomenutim nagradama pridružuje se Gradska biblioteka Subotica svojim priznanjem Tomislavu Žigmanovu za njegovo posve originalno književno tematiziranje zavičaja, kako tematski i stilski, tako i jezično."

Kao i prethodnih godina, nagrađeni su i najvjerniji čitatelji.

U programu su sudjelovali recitatori Hrvatske čitaonice Ivan Kovač i Marija Jaramazović.

Proslavi obljetnice prisustvovali su, među ostalima, i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg i konzulica Vesna Njikoš Pečkaj, te zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu Radoslav Petković.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima