Obilježeno 78 godina HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Objavljeno: 15.12.2014. Pregleda: 44

Obljetnica Nazor2014-2Punih 78 godina Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ i Hrvatski dom mjesto su okupljanja Hrvata iz Sombora i okolnih salaša. Generacije su stasale u Hrvatskom domu. Na njihovo mjesto dolazila su njihova djeca i unuci, čuvajući Hrvatski dom i svoj hrvatski identitet.

Opstanak udruge moguć je samo ako njegujući vlastitu kulturu, koristeći baštinu koju smo naslijedili i poštujući kulturu sredine u kojoj živimo pratimo suvremene tokove promjena u društvu iz koga potječemo. Tako se 'Nazor' održao svih ovih godina, prilagođavajući se novonastalim situacijama, ne padajući pod utjecaj dnevnih i kratkoročnih politika ili druge utjecaje koji ne poznaju uvjete u kojima djelujemo, okruženje u kome djelujemo i balansiramo između nacionalne i građanske opcije. Dugovječnost našeg društva plod je takve politike poštivanja svoga i neugrožavanja drugoga. Što tražimo za sebe priznajemo i drugima, a sve da nas se djeca ne bi stidjela“, kazao je obraćajući se na početku gostima i članovima „Nazora“ njegov predsjednik Mata Matarić.

On je još dodao da društvo nikada nije bilo jače negoli posljednjih godina, a imajući na umu u kakvim se socijalno-ekonomskim uvjetima radi. „Radimo u sinergiji nekoliko generacija i nekoliko nacija i smatramo da je to potencijal s kojim ulazimo u sljedeće godine uspješnog rada“, kazao je Matarić.

Goste i domaćine pozdravili su i Slaven Bačić, predsjednik HNV-a i Neven Marčić, konzul Konzulata Republike Hrvatske u Subotici.

„Pozvao bih vas da sudjelujete u radu ovog društva, društva koje je jedno od najstarijih aktivnih društava u Vojvodini i koje je unatoč teškim vremenima uspjelo zadržati hrvatski karakter. Zato vam svima čestitam ovu 78. obljetnicu“, kazao je Bačić.

Obljetnica Nazor2014-3

„Čast mi je biti večeras na obilježavanju ovako značajne obljetnice. Ovu prigodu iskoristio bih da vas pozovem na glasovanje za izbor za predsjednika Republike Hrvatske, koji se održavaju 28. prosinca“, podsjetio je Marčić.

Obilježavanje obljetnice „Nazora“ prigoda je da se prikaže rad sekcija. Čast otvoriti program imala je dječja folklorna skupina koja se predstavila spletom plesova bunjevačkih Hrvata. Ovi mladi članovi „Nazora“ imali su ove godine prvi inozemni nastup i nekoliko gostovanja u okolici. Starija folklorna skupina predstavila se u nešto drugačijem svjetlu – plesovima iz Šumadije i Banata. Na pozornici su prvi puta stali i članovi tamburaške sekcije koji su, osim kao pratnja pjevačkoj skupini, nastupili i samostalno. Redali su se nastupi pjevačke skupine koja se ove godine plasirala na Zonsku smotru izvornog folklora, literarne sekcije čiji su članovi i ove godine bili sudionici književnih programa kako kod nas tako i u Hrvatskoj i dramske sekcije za koju je ova godina također bila vrlo aktivna s obzirom na to da su imali nekoliko gostovanja, premijeru i da su bili domaćini Međunarodnog susreta amaterskih dramskih društava. Svatko je pokazao djelić svog programa upotpunjujući tako sliku rada „Nazora“ između dviju obljetnica.

Sportska i likovna sekcija i Klub ljubitelja biljaka „Za sreću veću“ svoj rad nisu mogli prikazati na pozornici, ali su zato sportaši pripremili video prilog svojih aktivnosti posebice ističući Maraton lađa na Neretvi, a iz rada likovne sekcije izdvojena je Likovna kolonija Colorit. A što su to članovi „Nazora“ radili od Dužionice do obljetnice može se pročitati u novom 68. broju Miroljuba, koji se tiska za obljetnicu društva.

Program koji je trajao skoro dva i pol sata upotpunili su gosti HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice. Predstavili su se šokačkim i bunjevačkim igrama. Toliko su oduševili posjetitelje da je skoro cijeli nastup bio propraćen aplauzom, a posjetitelji su ih s pozornice pustili tek kada su na bis odigrali logovac. Jedna uzbuđena, starija žena na kraju je prokomentirala – ako još nastave plesati srce će mi iskočiti.

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima