Obilježeno deset godina od izlaska prvog broja „Hrvatske riječi“

Objavljeno: 16.02.2013. Pregleda: 44

ObljetnicaHR2013-1Prigodnom svečanošću i domjenkom na Otvorenom sveučilištu u Subotici 1. veljače 2013. godine obilježeno je deset godina od izlaska prvog broja „Hrvatske riječi“, tjednika na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji. Ravnatelj NIU „Hrvatska riječ“ Ivan Karan u svojem je obraćanju istaknuo kako će tijekom ove godine biti ispravljena neravnopravnost u financiranju tjednika „Hrvatska riječ“ u odnosu na ostale manjinske medije u Vojvodini s proporcionalnim brojem pripadnika.

„Problem financiranja koji je godinama opterećivao rad naše ustanove napokon će biti riješen. Tako je zalaganje Hrvata, članova srpskog izaslanstva u Međuvladinom mješovitom odboru, urodilo plodom. Još jednom zahvaljujem Slavenu Bačiću, Petru Kuntiću i Tomislavu Žigmanovu, što su ustrajno, na svakoj sjednici odbora postavljali pitanje financiranja naše ustanove“, kazao je Karan.

On je dodao kako tjednik nastoji zabilježiti sva zbivanja u zajednici, te da osim informativne ima i obrazovnu ulogu. „’Hrvatska riječ’ je bila i bit će list o Hrvatima, na hrvatskom jeziku, za Hrvate. Ona je zrcalo zajednice i vjerno oslikava događaje i prilike u njoj“, rekao je Ivan Karan.

ObljetnicaHR2013-2Odgovorna urednica tjednika dr. Jasminka Dulić istaknula je kako su se sukobi u Hrvatskom nacionalnom vijeću, koje je osnivač NIU „Hrvatska riječ“, nerijetko osjećali u ovoj novinskoj ustanovi, te izrazila nadu da takve vrste problema u budućnosti neće biti.

„Očekujem da će se odnosi i utjecaji usustaviti, ili biti vidljiviji i transparentniji kada HNV donese Medijsku strategiju, odnosno Strategiju o informiranju hrvatske nacionalne zajednice. Nadamo se da će tada biti možda i manje nekakvih nesporazuma koji su postojali između nas i njih“, rekla je Jasminka Dulić dodavši kako tjednik nastoji proširiti redakciju i stoga pozvala na suradnju sve zainteresirane koji se žele baviti novinarstvom.

Članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za informiranje Ankica Jukić Mandić ocijenila je kako je „Hrvatska riječ“ veliki i bitan nositelj hrvatstva u Vojvodini i Srbiji.

„Hvala vam što postojite, što se trudite i odolijevate svim neprilikama, jer ste njih imali puno više nego prilika. Hvala vam što ste svima nama pružili priliku da možemo sudjelovati u onome što stvarate i što ste osigurali i mlađim i starijim naraštajima da saznaju puno više o Hrvatima, nauče puno više o našoj povijesti i vide gdje nas sve ima na području Vojvodine, kakvi smo, kako djelujemo i odolijevamo nakon vremena koja su iza nas i kako ćemo to činiti u vremenima koja nam predstoje“, rekla je Ankica Jukić Mandić.

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić ukazao je na važnost bolje povezanosti svih medija na hrvatskom jeziku kako bi se unaprijedilo područje informiranja na materinskom jeziku.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić istaknuo je ovom prigodom kako će se tiskano izdanje tjednika morati suočiti s neminovnim promjenama, imajući u vidu stalno smanjenje potražnje za svim tiskanim izdanjima, ali da će ta promjena svakako biti na bolje.

ObljetnicaHR2013-3Svečanosti je nazočio i pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu i javno informiranje zadužen za kulturu manjinskih nacionalnih zajednica i amaterizam Atilla Juhász.

„Prije deset godina, kada se ‘Hrvatska riječ’ osnivala, bio sam zastupnik u Skupštini Vojvodine i sjećam se kako se taj proces odvijao. Politički trud i ulaganje da se osnuje vaša kuća i pokrene ovaj tjednik, kako danas vidimo, isplatili su se. Hrvatska zajednica je u međuvremenu ozbiljno izgradila svoje institucije i mislim da Hrvati danas pozitivnije doživljavaju svoj nacionalni identitet. Za naše vojvođanske specifičnosti, kao što su višenacionalnost i višejezičnost, važno je da svaka nacionalna zajednica ima svoj list, da ostvaruje svoje pravo i ima mogućnost informirati se na svom materinskom jeziku“, rekao je Atilla Juhász.

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima