Obilježen Dan škole Matija Gubec iz Tavankuta

Objavljeno: 18.02.2017. Pregleda: 52

dan skole m.gubecOsnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta proslavila je dan škole u petak, 10. veljače prigodnim programom u Dječjem kazalištu u Subotici. Ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić je na početku programa pozdravila goste i predstavnike škola. Kako je rekla, svega onoga što je škola Matija Gubec postigla ne bi bilo bez potpore zagrebačke županije, te pozdravila županijske predstavnike Darinku Balen, pročelnika za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vjerana Štublina i zamjenika župana zagrebačke županije Rudolfa Vujevića.

 

On je ovom prigodom rekao: „Najljepše što mi se dogodilo u mom političkom životu je Tavankut, Subotica, HKPD Matija Gubec, škola Matija Gubec, Hosanafest, suradnja. Zahvaljujući županijskom pročelniku i Darinki, imamo otvorena vrata. Želimo iskoristiti ovaj potencijal, prije svega radi djece, da postanu korisni članovi društva, Tavankuta, Subotice, Republike Srbije. Želimo kroz ova vrata Europe, koja smo mi otvorili, a koja će i Srbija vrlo brzo otvoriti, stvoriti preduvjete da ostanete na ovim područjima. U tom dijelu imate maksimalnu potporu zagrebačke županije“, kazao je Vujević.

Svečanom programu je, također, prisustvovala predstavnica subotičke gradske uprave Marta Fehérvári, prosvjetna inspektorica Ana Andlar, članica školskog odbora i predstavnica MZ Tavankut Mira Tumbas i predsjednik HKPD Matija Gubec Ladislav Suknović.

Pozivu na proslavu su se odazvali i ravnatelji škola koje nose ime Matije Gupca, iz Jarmine i Gornje Stubice u Hrvatskoj Jasna Varga i Sanja Knezić, kao i predstavnici škola s kojima tavankutska škola surađuje. To su ravnateljica Doma za nezbrinutu djecu Klasje u Osijeku Miranda Glavaš Kul, ravnatelj OŠ Ivana fra Frane Jukića iz Usore u BiH Slobodan Krajina, ravnatelj OŠ Žepče iz BiH, Boris Sović i Nedjeljko Marinov, ravnatelj OŠ iz Primoštena. Također, programu su prisustvovali predstavnici škola iz okruženja, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina Ljiljana Dulić, Jasmina Stevanović iz OŠ Matko Vuković te bivša ravnateljica OŠ Žarko Zrenjanin Jovanka Tešanović.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice, školski zbor i orkestar pod ravnanjem nastavnice Emine Tikvicki izveo je pjesmu Vjeruj u ljubav, a potom je prisutne oduševio nastup klape Levanda iz Samobora.

Školstvo u Tavankutu datira iz 1846. godine kada je zabilježeno postojanje prve škole kod svete Ane u Gornjem Tavankutu. Iako je tijekom svoje povijesti mijenjala ime, škola već dugi niz godina nosi naziv po jednom od najvećih narodnih junaka koji se borio za slobodu obespravljenih seljaka Matije Gupca. Dan škole se proslavlja 9. veljače, kada se 1573. godine kod Stubičkih Toplica dogodila Seljačka buna koju je predvodio Matija Gubec.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima