Obilježeno desetljeća Udruge bunjevačkih Hrvata iz Subotice

Objavljeno: 14.06.2024. Pregleda: 52

Najprije slavljena u obiteljima, Dužijanca u Subotici kao javna manifestacija postoji već 114 godina. Od 2014. godine ovu, jednu od najznačajnijih manifestacija Hrvata u Srbiji, organizira Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice (osnovana 27. siječnja iste godine). Svečanom akademijom, održanom 28. svibnja 2024. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, ta je udruga obilježila 10. obljetnicu svojega postojanja i rada.
Kako je istaknuto na akademiji, udruga je do sada organizirala deset dužijanci, krajem travnja počeo je i program ovogodišnje, te u UBH-u vjeruju da je njihov rad opravdao osnivanje i postojanje udruge.

Retrospektiva i zahvale

Na svečanosti je prikazan film o radu i postignućima udruge (autora Zvonimira Sudarevića) te je zahvaljeno institucijama i udrugama, medijima i sponzorima koji su UBH-u davali potporu, odnosno s kojima su surađivali u proteklih deset godina.
‚‚Veliku nam podršku daju i svi oni koji su i večeras ovdje, a neće biti posebno spomenuti. To je naša publika, tj. to su svi oni koji dolaze na naše manifestacije i brojne programe. Nijedna udruga koja stvara kulturne i tradicijske programe za druge nema smisla ako nema svoju publiku. Ni naša udruga ne bi postojala da nema onih koji nas prate, gledaju i slušaju", poručio je u pozdravnom govoru predsjednik UBH-a Dužijanca mons. Andrija Anišić.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić u svojem govoru pohvalila je rad udruge na organizaciji ove nimalo jednostavne manifestacije.
‚‚Tri mjeseca, od Svetog Marka do Velike Gospe, ponekad je teško i samo ispratiti, a kamoli sve organizirati. Kako je prikazati Dužijancu u Mostaru, Zagrebu ili Baji znaju samo oni kojima se povorka konjima kroz grad u posljednji tren otkazala, ili koji moraju plesti krunu u Slavoniji budući da se ona ne može prenijeti preko granice. Za njih granice ni tu ne postoje. To je naša Dužijanca. Hvala vam na tome. I hvala što zajedno nećemo odustati upisati Dužijancu na listu nematerijalne kulturne baštine Srbije i što nećemo odustati da Dužijanca bude ne samo brend bačkih Hrvata Bunjevaca nego i cijelog Grada Subotice, cijele Srbije i cijele matične nam domovine Hrvatske. Hvala svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se čak i risarski doručak uzdigne na pravi pijedestal u riznici svečanosti bačkih Bunjevaca Hrvata", rekla je Vojnić.

Ljubav prema tradiciji

U ime ministrice kulture i medija Hrvatske Nine Obuljen Koržinek obratila se načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju Mirjana Ana Maria Piskulić. Ona je zahvalila udruzi na čuvanju kulturne baštine ovdašnjih Hrvata te naglasila kako će Hrvatska i dalje podupirati projekte Hrvata u Srbiji kako bi očuvali ono što je vrijedno i blago među vama a imate puno toga.
I subotički biskup mons. Franjo Fazekas čestitao je 10. obljetnicu Udruzi poželjevši im puno uspjeha u radu i u predstojećim godinama.
‚‚Dužijanca je usko vezana za Katoličku Crkvu. Mi smo zapravo zajedno neraskidiva nit, koja samo zajedno isprepletena ima smisao. Neka dragi Bog blagoslovi i nadalje UBH Dužijancu kao i sve one koji rade u njoj i za nju", rekao je biskup Fazekas.
Direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković u izjavi za medije ističe kako je ljubav prema tradiciji ključni motiv članovima udruge da preuzmu na sebe organizaciju subotičke Dužijance.
‚‚Dužijanca je jedna od najvećih manifestacija koja promovira tradicijsku baštinu bunjevačkih Hrvata i u nju uključujemo ne samo naše članove nego i druge udruge kulture i institucije koje mogu pridonijeti da naša manifestacija bude bogatija i svečanije priređena. Tu je suradnja s Gradom Suboticom, državnim institucijama Srbije i Hrvatske, kao i s Katoličkom Crkvom, koja je najznačajnija jer znamo da je Dužijanca izvorno krenula 1911. u Crkvi gdje se, kao zahvala Bogu, i održavala svih ovih godina. To je dio nas, dio naše kulture i baštine. Svjesni smo da ako mi to ne radimo da ovakvih sadržaja vezanih za našu baštinu vjerojatno ne bi ni bilo", navodi Marinko Piuković.
Organizacijski odbor i pododbori broje oko 50 članova, a u organizaciju pojedinih programa uključen je i znatno veći broj osoba. Također, Dužijanca i danas ima svoju publiku.
‚‚U tri dana središnje proslave u kolovozu procjena je da programe isprati oko 10.000 ljudi. Jednu od naših najatraktivnijih manifestacija, Takmičenje risara, posjeti svake godine oko 2.000 ljudi", kaže Piuković.
Svečanoj akademiji UBH-a Dužijanca, među ostalim, nazočili su i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Hrvatske matice iseljenika, pokrajinskih tajništava za kulturu i poljoprivredu, Muzeja Vojvodine, Gradskog muzeja Subotica, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.
U glazbenom dijelu večeri nastupio je Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Marijane Marki.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Obaveštenje o kolačićima