Objavljen zbornik „Nacionalna vijeća nacionalnih manjina i kultura“

Objavljeno: 06.03.2014. Pregleda: 28

Zbornik Nac savjeti i kultura-mZavod za kulturu Vojvodine u suradnji s Pokrajinskim ombudsmanom priredio je zbornik „Nacionalna vijeća nacionalnih manjina i kultura“. Zbornik je objavljen u prosincu 2013. godine, u vrijeme javne rasprave o izmjenama zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina donesenog prije četiri godine. Istodobno, pred Ustavnim sudom Srbije osporeni su sadržaj i obujam nadležnosti nacionalnih vijeća. Ovaj zbornik priređen je nekoliko mjeseci prije raspisivanja novih izbora za nacionalna vijeća, trećih po redu, koji bi se trebali održati tijekom 2014. godine. Pravni i praktični okvir koji određuje kulturni život nacionalnih manjina djelomice je pod znakom pitanja.

Urednici zbornika su politolog dr. sc. Duško Radosavljević, zamjenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović i nekadašnji ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Miroslav Keveždi. Oni u uvodnom dijelu ističu da su zbornikom željeli markirati pitanja od interesa za kulturni život manjina, a određena su djelovanjem njihovih nacionalnih vijeća, te članovima novih nacionalnih vijeća ponuditi informacije o pravnom i praktičnom miljeu u kome djeluju kulturni sustavi nacionalnih manjina.

U zborniku su radovi 15 autora koji dolaze iz različitih znanstvenih i stručnih područja - politologije, pravnih znanosti, filozofije, sociologije, novinarstva, povijesti književnosti, menadžmenta u kulturi itd., čime su urednici osigurali različite pristupe i viđenja problema. Oni, između ostaloga, pišu o državnoj politici Republike Srbije u području očuvanja prava nacionalnih manjina, politizaciji nacionalnih vijeća, kolektivnim pravima i definiranju nacionalne manjine, o problemima nacionalnih vijeća malobrojnih nacionalnih manjina, djelovanju nacionalnih vijeća na području kulture. Analizirani su kulturni sustavi češke, slovačke, bunjevačke i hrvatske nacionalne manjine, a poseban prilog daje pregled prakse Pokrajinskog ombudsmana u području zaštite nacionalnih manjina.

Među autorima su i ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Milina Sklabinska i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. Ravnateljica slovačkog zavoda za kulturu razmatra problematiku ostvarivanja kulturne autonomije Slovaka koji žive u Srbiji kroz rad Slovačkog nacionalnog vijeća i njegovog Odbora za kulturu, dok ravnatelj ZKVH-a piše o kulturnim praksama Hrvata u Vojvodini danas, pri tome iznoseći i glavne demografske podatke Hrvata na ovim prostorima, te značajke kulture hrvatske zajednice, koja se u mnogo čemu razlikuje od drugih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima