Objavljeni rezultati natječaja „HosanaFesta 2012.“

Objavljeno: 18.05.2012. Pregleda: 40

hosanafestJedini festival hrvatskih duhovnih pjesama u Srbiji održat će se u Dvorani sportova u Subotici. Humanitarnog je karaktera, a prikupljena sredstva namijenjena su za pomoć Humanitarno-terapijskoj zajednici za pomoć ovisnicima „Hosana".

Organizacijski odbor „HosanaFesta" objavio je naslove pjesama koje su dobile najviše ocjene ocjenjivačkog suda, te time osigurale nastup na sedmom „HosanaFestu" koji će se održati 23. rujna 2012. godine.

Vlč. dr. Marinko Stantić, idejni tvorac i predsjednik Organizacijskog odbora „HosanaFesta" za „Hrvatsku riječ" kaže kako je na natječaj bilo prijavljeno 28 pjesama što je manje nego prijašnjih. „Zadovoljan sam jer su pjesme kvalitetnije. Na natječaj su se, uz domaće autore, prijavili i autori iz matične domovine Republike Hrvatske, kao i autori iz Bosne i Hercegovine. Imamo izvođača starijih po godinama, tj. pjevača koji imaju dulji pjevački staž. Isto tako, mišljenja sam da se moglo prijaviti više naših kvalitetnijih izvođača s ovih prostora", ističe Stantić.

Komentirajući činjenicu da se na popisu onih koji su prošli natječaj mogu vidjeti samo imena pjesama, ali ne i tko su izvođači, Stantić kaže kako je prošle godine odlučeno da izvođači glasuju za glavnu nagradu, ne znajući tko je izvođač pjesme pod određenim imenom kako ne bi bili opterećeni poznatim imenima ili poznanstvima ostvarenim na prijašnjim festivalima. Stoga će, nakon što svi pošalju studijske snimke, svi izvođači dobiti pjesme pod šiframa te glasovati. Tek potom će biti objavljeno i tko je izvođač pojedinih pjesama.

Slogan ovogodišnjega „HosanaFesta" „Jer kada sam slab, onda sam jak!" (2 Kor 12,10), Stantić ovako pojašnjava: „Imali smo iskustvo s dosadašnjim izvođačima duhovnih pjesama da su se potužili kako ne mogu prijaviti pjesmu na naš natječaj, jer nemaju vremena, mogućnosti i tomu slično. Riječju, jer su slabi (bilo u vremenu, bilo u novcu). E, baš tada, kada su slabi, mogu biti jaki, jer će otvorenije vapiti Bogu i s Njim biti jači za ono što žele učiniti Bogu na slavu, a nama ljudima na ugodu."

Sudeći prema odabranim pjesmama ocjenjivačkog suda, vlč. Marinko Stantić kaže kako „smo pokazali kako smo iz godine u godinu bolji", te procjenjuje „da je pred nama kvalitetan festival" budući da je stručni ocjenjivački sud dobro izvršio odabir pjesama. „Predstoji nam velika utrka za statuu festivala", zaključuje Stantić.

Pjesme koje su izborile pravo sudjelovanja na „HosanaFestu 2012.", poredane abecednim redom naziva skladbe, su:

Glasnici Božji
Ješka
Krila ljubavi
Kristov mir
Ljubi Boga svoga
Nek Mu pjeva svijet
Otvori oči
Po Duhu Svetom
Prema Nebu
Prepoznajem Te, Kriste
Ruka spasa
Sluga Tvoj
Tvoj Sveti Duh
Utisni lik svoj Isuse
Uzdam se u Tebe

Izvođači, čije su skladbe uvrštene u program Festivala, trebaju studijsku snimku dotične skladbe, te njenu matricu dostaviti Organizacijskom odboru najkasnije do 20. svibnja 2012.

Organizatori zahvaljuju svima koji su se odazvali prijaviti pjesmu na natječaj „HosanaFesta 2012.".

Priređeno prema tekstu Josipe Dević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima