Obnova katedrale-bazilike u Subotici

Objavljeno: 27.03.2017. Pregleda: 39

obnova katedralePrije dva mjeseca započela je nova faza radova u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici. Nakon što je 2015. godine zamijenjena električna instalacija za 16,5 milijuna dinara radovi se nastavljaju. Faza radova koja je planirana za ovu godinu podrazumijeva radove na vanjskom i unutarnjem dijelu crkve, a staje oko 33 milijuna dinara. Kompletna sredstva za obnovu katedrale osigurala je mađarska Vlada preko Mađarskog nacionalnog vijeća.

Kompletna dokumentacija za obnovu katedrale-bazilike urađena je prošle godine, a nakon raspisane javne nabave za tri partije radove obavljaju tvrtke Javornik i Yumol. Javornik radi dvije partije: ugradnju megašipova i učvršćivanje tla ispod temelja, u suradnji s Geosondom iz Beograda te uređenje samih podova interijera u crkvi i zamjenu sokle, dok je tvrtki Yumol pripao dio radova vezan za stolariju unutar crkve, ali i na tornjevima.

Tajnik Subotičke biskupije preč. Mirko Štefković kaže da radovi za sada teku dobro i da se pazi da sve bude urađeno kvalitetno i stručno:

„Imamo redovito tjedne sastanke u biskupiji s predstavnicima izvođača, financijerima iz Mađarskog nacionalnog vijeća, predstavnicima biskupije, inženjerima i profesorima.“

Od naprsline do pukotine

Među brojnim zahvatima koji će se ove i sljedeće godine raditi na katedrali-bazilici najveću pažnju privukla je sanacija pukotine na brodu crkve između tornjeva stare gotovo koliko i crkva. Kako kaže Štefković, od kako je građen objekt 1779. ta je pukotina polako nastajala. Vlasnik projektnog biroa Suport i član koordinacijskog tima za obnovu katedrale inženjer Branislav Ćopić objašnjava da se ne može saobnova katedrale 2 sigurnošću tvrditi koji je uzrok pukotine, ali je pretpostavka da su zbog prevelikog pritiska koji vrše tornjevi počeli tonuti te se javilo pojačano slijeganje na njihovim mjestima. Također, tornjevi zbog svoje masivnosti postupno vuku crkveni brod svaki na svoju stranu te je zbog svega toga došlo do pucanja crkve tamo gdje je najslabija, s početka u vidu naprsline, koja je sad već prešla u ozbiljnu pukotinu.

„Obavljena su ispitivanja i mjerenje, te je doneseno rješenje na osnovi kojeg će se objekt osigurati da se tako nešto više ne pojavi. Profesor s Građevinskog fakulteta u Subotici Petar Santras uradio je geomehanička ispitivanja i projekte te je dao prijedlog, u suradnji s ostalim članovima tima, da se sadašnje stanje pukotine stabilizira utiskivanjem megašipova duboko ispod temelja tornjeva“, kaže Ćopić.

Trenutačno se radi na ojačavanju temelja tornjeva tako što se postavlja 16 megašipova, osam oko svakog tornja i radovi se polako privode kraju.

„Utiskujemo čelične šipove u tlo naizmjenično na obje strane. Ovaj proces se odvija polako, ali to je uobičajeni način rada.

Nakon što se šipovi utisnu u tlo, slijedi njihovo betoniranje, tj. Zatvaranje“, objašnjava Ćopić. Nakon što se ojačaju temelji prijeći će se na radove unutar crkve. Kada se pojavila pukotina, između tornjeva su postavljene utege koje su trebale držati zvonike na mjestu. Vremenom su utege popustile i na nekim mjestima popucale, tako da je potrebno i taj problem riješiti.

„U prostoru između tornjeva, iznad broda crkve, uradit ćemo ozbiljnu betonsku konstrukciju kojom ćemo povezati oba tornja i dodatno ih osigurati od horizontalnih utjecaja“, objašnjava Ćopić.

Prema najnovijim mjerenjima utvrđeno je da je težina jednog tornja 3.200 tona, te da je jedan toranj izišao iz svoje ose čak za 16 cm!

Kad se konstrukcijski učvrste tornjevi, slijedit će demontiranje i ponovno zidanje dijela čeonog pročelja kako bi se pukotina konačno uklonila sa sredine crkve. Nakon toga radit će se potpuna rekonstrukcija pročelja.

Preč. Štefković kaže da će gledati da iskoriste priliku, ukoliko to proračun bude dozvoljavao, kada skele budu postavljene oko cijele katedrale za pozlatu križeva koji su na tornjevima, obnovu kipa Blažene Djevice Marije koja je na čeonom pročelju, ojačanje noseće konstrukcije zvona, popravak satova itd.

Radovi u unutrašnjosti

Što se tiče radova unutar katedrale-bazilike radi se na zamjeni kamenih obloga na sokli, izravnavanju podova u pokrajnim nišama gdje su bile ispovjedaonice, zamjeni poda, glavnog oltara i stepeništa na svetištu te premještanju krstionice.

„Stepenište koje vodi k svetištu iz broda crkve bit će pomaknuto prema brodu i amboni će biti približeni vjernicima. Prva stepenica će ostati na istom mjestu, a na nju će se nastavljati druge stepenice, ali pod drukčijim kutom. Neće biti tog dugog poteza kao što je sada“, objašnjava preč. Štefković uz komentar da je to vrlo važno učiniti zbog praktičnosti liturgijskih slavlja, osobito zbog svećeničkih ređenja, jer se na ovaj nacin dobiva više mjesta.

„Ovim zahvatima se želi prostoru vratiti harmonija koja je blago narušena 70-tih godina prilikom obnove katedrale, kada je vladala postkoncilska euforija i dogodilo se nekoliko propusta u renoviranju interijera crkve. Bitno je napomenuti da ova obnova unutrašnjosti ne zahvaća u stil niti u umjetničke dijelove objekta, a način na koji se radi obnova kamenih ploča je jako dobar i kvalitetan i objekt – slike i kipovi su maksimalno zaštićeni“, rekao je preč. Štefković. Izradit će se i novi drveni prozori na sakristijama i mijenjat će se prozori i žaluzine na tornjevima. Prozori će biti lagerovani do nove faze koja je planirana za ljeto kada će biti postavljena skela oko samih tornjeva, te će se tada moći i ugraditi.

Sljedeće godine

Za sljedeću godinu, kada Suboti;ka biskupija obilježava 50 godina postojanja, u planu je uređenje platoa oko crkve. Ta faza radova podrazumijeva zamjenu asfaltnog dijela s ukrasnim pločama te osvjetljenje koje neće biti fasadno već preko ukrasnih svjetiljki u parku. Kako kaže preč. Štefković, ukrasnih svjetiljki ima i sada, ali će se promijeniti njihova kompozicija kako bi katedrala bila osvijetljena sa svih strana. Osvjetljenje će se raditi u dogovoru s Gradom, jer je ono na javnoj površini. Za vanjsko uređenje katedrale sredstva su već osigurana, a izradu projektnog rješenja je uradila tvrtka Suport.

Za 2018. godinu u planu je i obnova unutrašnjosti katedrale, prije svega zidnih površina i eventualna restauracija slika.

„Katedralni župnik msgr. Stjepan Beretić je nabavio iz arhiva u Beču originalni nacrt dekoracije unutrašnjosti katedrale tako da ćemo taj dokument uzeti u obzir kada se budu obnavljale zidne površine. Neće biti nekih drastičnih promjena. Radi se o nijansama boja koje ćemo vratiti u prvobitno stanje, a narušene su 70-tih godina kada se crkva renovirala“, kaže preč. Štefković.

Antrfile

Kompletno renoviranje unutrašnjosti katedrale posljednji put se radilo 1972.-73. Tada su obnovljene zidne i oltarne slike, uvedeno je grijanje i podignut je novi, mramorni pod. Posljednji veliki zahvat u katedrali bio je 1997. kada su obnovljene Angsterove orgulje i vraćena tri dragocjena lustera.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima