Obnovljena rimokatolička crkva svetog Petra u Inđiji

Objavljeno: 20.02.2018. Pregleda: 65

obovljena crkva sv. petra i indjijiRimokatolička crkva svetog Petra u Inđiji izgrađena je 1872. godine. Prije tog vremena u Inđiji su postojale kapele, manje crkve, budući da je tada živio i manji broj katolika. Naseljavanjem Nijemaca i Mađara u vrlo kratkom vremenu se povećao broj katolika, tako da je došlo do potrebe izgradnje crkve, koja je ostala u istom obliku kao i danas. No, zub vremena je učinio svoje. Do prije nekoliko mjeseci crkva je izgledala dosta trošno i bilo je potrebno hitno uraditi obnovu.

Bio je dotrajao krov kao i same noseće grede, uslijed čega je došlo i do većih oštećenja unutar same crkve. Također, došlo je do pucanja jedne od nosećih greda, pa je bila upitna sigurnost krova, a samim tim i objekta crkve. Uz pomoć sredstava donatora iz inozemstva – Njemačke i Austrije, i zahvaljujući pomoći Đakovačko-osječke biskupije, obnova crkve u Inđiji započela je u ožujku ove godine. Kompletna adaptacija crkve sada je završena, na radost župljana ali i samoga grada, s obzirom na to da je ovaj objekt po odluci Zavoda za zaštitu spomenika kulture proglašen za spomenik kulture od velikog značaja, a jedan je i od simbola Inđije jer je smješten u samom središtu grada.

Kapitalni projekt

„Dobili smo pozitivne komentare od sugrađana, jer pretpostavljam da su shvatili ljepotu onoga što radimo. Nadam se da su prepoznali trud koji smo uložili kako bismo obnovili svoj duhovni centar. Isto tako smo dali svoj doprinos, kako gradu tako i sugrađanima“, kaže župnik Dušan Milekić.

S ponosom kaže da je završen jedan kapitalni projekt u kojeg je uloženo preko 150.000 eura.

„Kada se nešto treba raditi, uvijek su bolne financije. Jer kada se radi veliki objekt, onda su veliki i izdaci. U prošloj godini smo završili projektnu dozvolu za obnovu u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Nakon toga bilo je upitno prikupiti iznos koji nam je bio potreban za adaptaciju. Počeli smo pisati donatorima u Njemačku i Austriju, koji su nam pozitivno odgovorili. Vjerujem da je na njihovu odluku utjecalo to što su crkvu izgradili Nijemci koji su boravili u Inđiji 1872. godine. Velikim iznosom pomogla nam je i Đakovačko-osječka biskupija, tako da smo obnovu započeli u ožujku ove godine. Krenuli smo najprije s rješavanjem problema krova, obnovom tornja, uradili smo cjelokupnu fasadu, izbili vlagu, promijenili grede, letve na krovištu, postavili izolaciju, novi pocinkovani lim na krovu, zamijenili krov sakristije, postavili nove oluke, gromobrane, prozore i šalukatre na tornju, postavili novu stolariju i završili kompletne molerske radove. Unutar same crkve obnovljena je jedna strana vitraja. Čak četiri su u proteklim desetljećima uslijed ljudskog faktora bili oštećeni. To je za nas izuzetno veliki projekt vrijedan preko 150.000 eura. Radovi su trajali nekoliko mjeseci i evo po završetku svega mogu reći da se trud isplatio. Sada je ovaj crkveni objekt siguran i obnovljen i jedan lijepi spomenik kulture za sve buduće generacije, a da ne govorim od kolike je važnosti za katolike koji žive ovdje u Inđiji“, kaže vlč. Milekić.

Veći i bolji plodovi

Crkva svetog Petra u Inđiji je prema svojim gabaritima najveća u Srijemskoj biskupiji (ako se izuzme rimokatolička crkva u Kukujevcima koja je nažalost devastirana i trenutno nije u funkciji). Stilski se izdvaja od drugih crkava, jer je prepoznatljiv njemački stil gradnje s obzirom na to da su u vrijeme dok se crkva gradila u Inđiji bili naseljeni Nijemci, a osim njih tu su živjeli i Mađari, Hrvati i Talijani. Većina Nijemaca protjerana je poslije Drugog svjetskog rata i danas su u manjini. Većinu katolika danas čine Hrvati, Mađari i Talijani, što se smatra velikim bogatstvom za Katoličku Crkvu. Teško je danas reći koliko je danas katolika u Inđiji, s obzirom na veliki broj nacionalno mješovitih brakova. Prema riječima župnika, oko 600 vjernika danas je prisutno u crkvi, među njima oko 70 posto su Hrvati, ali još uvijek postoje i oni koji još uvijek nisu spremni da se priključe.

„Župni život u tom manjem broju vjernika sada opet je jedna duhovna radost i želja biti tu u svom jednom duhovnom zajedništvu. I ubuduće očekujem veće i bolje plodove. Nadam se da će ova obnova crkve sa sobom donijeti poticaj vjernicima da budu živi dio svoje crkve. Pri tom ne mislim samo da budu tu i da daruju svoje priloge, nego da su tu da žive zajednicu i podupiru jedni druge i da daju svoj doprinos kao građani Inđije“, kaže na kraju razgovora vlč. Milekić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Obaveštenje o kolačićima