Od 16. do 28. rujna HRT ponovno u Subotici - Nastavak snimanja filma o tamburašima

Objavljeno: 18.09.2016. Pregleda: 29

film o tamburasimaEkipa Hrvatske televizije nastavit će u Subotici snimanje dokumentarnog filma i serijala Zaboravljene pisme, zaboravljeni ljudi čiji je redatelj Branko Ištvančić, rodom iz Tavankuta. Riječ je o projektu Uredništva emisija pučke i predajne kulture na Hrvatskoj televiziji, koje će od 16. do 28. rujna boraviti u Subotici i obaviti drugi dio snimanja dokumentarnog filma o bunjevačkim tamburašima u Subotici i njenoj okolici. Radi se o projektu dokumentarnog filma i serijalu od tri epizode koji će ispričati priču o tamburašima od 20-ih godina prošlog stoljeća pa do danas.

Dio priče bit će posvećen Peri Tumbasu Haji, koji je legenda tamburaške glazbe s ovih prostora, a razgovarat će se i s najstarijom generacijom živućih tamburaša, od kojih su neki svirali s Hajom.

Tijekom pet dana ranije obavljenog snimanja, koncem ožujka i početkom travnja ove godine, ekipa Hrvatske televizije snimila je razgovore s poznatim subotičkim i tavankutskim tamburašima poput Vojislava Temunovića, Stipana Jaramazovića, Josipa Stantića, Stipana Prćića Baće, Antuna Letića Nuneta, Marinka Piukovića i drugih, obuhvaćajući opus tamburaške glazbe na sjeveru Bačke. Cijelu priču vodi Zlatko Romić, koji razgovara s protagonistima filma i pokušava pronaći vrijednosti koje su obilježile same tamburaše i njihovo vrijeme. Osim ovoga, snimljene su scene proba s orkestrima koje vodi Mira Temunović u Subotici i Vojislav Temunović u Tavankutu, a u nastavku snimanja ekipa će popratiti događanje u vezi s ovogodišnjim Festivalom bunjevački pisama u Subotici, kao i scene iz života i rada mladih orkestara današnjih generacija tamburaša.

Ovaj dokumentarni serijal bavit će se i društvenim kontekstima u kojima su određene stvari vezane za tamburašku glazbu nastajale ili se mijenjale.

Po Ištvančićevim riječima, cilj ovog filma je zabilježiti promjene koje su se događale, repertoar koji se mijenjao, što je bilo popularno nekad, a što sada, a zanima ih i razvoj orkestara s jedne, te tamburaških bandi s druge strane. Konačno, Ištvančić navodi i kako je važno progovoriti i o sudbini i identitetu bunjevačkih Hrvata, koji je prilično izražen u tamburaškoj glazbi.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima