„Od zrna do slike“ Branka Ištvančića nagrađen na Festivalu hrvatskih vjerskih filmova u Trsatu

Objavljeno: 05.06.2013. Pregleda: 39

od zrna do slike-mU konkurenciji od deset filmova, dugometražni dokumentarni film Branka Ištvančića Od zrna do slike osvojio je Grand prix i nagradu za najboljeg redatelja na četvrtom Festivalu hrvatskih vjerskih filmova, koji se od 30. svibnja do 1. lipnja 2013. godine održavao u Trsatu.

Žiri kojim je predsjedavala Ljiljana Bunjevac Filipović, TV-redateljica i urednica, a u čijem su sastavu bili i TV-autor Miroslav Mahečić, filmski kritičar Dejan Dabić, trsatski franjevac fra Zoran Bibić i teatrologinja Sanja Nikčević dodijelili su Grand prix filmu Od zrna do slike Branka Ištvančića, „za sasvim osobitu i poetičnu priču o slamarkama na sjeveru Vojvodine koja povezuje autonomne vrijednosti naivne umjetnosti s tradicionalnim vrijednostima života čije je osnovno uporište u vjeri“, navodi se u priopćenju s festivala. Ištvančić je također proglašen i najboljim redateljem.

Od zrna do slikeFestival na jednom mjestu okuplja i izlaže natjecateljskom vrednovanju godišnju produkciju vjerskih filmova snimljenih u Hrvatskoj i njezinoj dijaspori. Selektor festivala Bernardin Modrić ove je godine odabrao za natjecateljski program filmove koji govore o značajnim ljudima Crkve u Hrvata ili pak prikazuju kulturološku stranu crkvenog djelovanja na našim prostorima. Tako je ove godine, u natjecateljskom programu festivala prikazano deset filmova, a ostale nagrade su sljedeće: za najbolji scenarij nagrađene su Jasminka Domaš i Milka Jauk-Pihak za film Vesdin. Najboljim snimateljima proglašeni su Tvrtko Mršić i Joško Boić za film Poljički pastir u pastvi Gradišća, dok je kao najbolji skladatelj nagrađen Emilijo Kutleša za glazbu više filmova. Nagradu za najbolju montažu osvojio je Nenad Vuković za Vesdin.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima