Održan Etno kamp Hrvatske čitaonice

Objavljeno: 21.09.2011. Pregleda: 43

U petodnevnom etno kampu u organizaciji Hrvatske čitaonice uz potporu Gradske biblioteke, koji je trajao od 22. do 26. kolovoza, sudjelovalo je tridesetero učenika subotičkih osnovnih škola.

Oni su uz svoje animatore, u popodnevnim satima kroz nekoliko kreativnih radionica učili izradu košarica od papira, izradili su „Betlehem", a okušali su se i u tehnici slikanja s temperama i oblikovanja novinskim papirom.

etnokamp2011-3Djeca su jedan dan bila na izletu na Bikovu, na salašu obitelji Tikvicki. Tom su prigodom vidjeli konje, bikove, karuce, kako se pravi silaža za zimu, a posjetili su i crkvu gdje im je župnik Julije Bašić podrobno ispričao povijest crkve, jedne od rijetkih zidanih od zemlje, ali kasnije adaptirane čvrstim građevnim materijalom. Župnik Julije i katehistica Nada idućega su dana s djecom slavili svetu misu u dvorištu što je bilo prvi puta otkad se održava kamp, na veliku radost djece. A u duhovnim pjesmama pomoć su im pružili članovi sastava „Proroci" uz čije su vodstvo djeca oduševljeno pjevala.

etnokamp2011-4I ove su godine djeca naučila ponešto iz tradicijske baštine, ovoga puta u kampu je bilo riječi o narodnim umotvorinama, pa su djeca na završnoj priredbi kazivala poslovice i zagonetke, ali i viceve.

Od ostalih aktivnosti, na završnoj priredbi djeca su recitirala, plesala modernu „koreografiju", ali i bunjevačke igre uz pratnju tamburaša. Omiljena im je uvijek i gluma, što se ovoga puta ogledalo u igrokazu pod nazivom „Tri gudike i kurjak". U programu završne priredbe uživala je generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg koja redovito podržava ovakve susrete gdje se na vrlo edukativan način radi s djecom i tako podupire očuvanje i izgradnja nacionalne svijesti.

etnokamp2011-1

U kampu su s djecom radile: Bernadica Ivanković, Katarina Čeliković, Tanja Stantić. Emina Kujundžić, Sanja Dulić, Veronika Mandić, Marija Vladisavljević i Dajana Šimić. Svoju pomoć u vidu voća i sokova pružili su Branko Horvat, Ruža Petrina, obitelj Tikvicki, obitelj Mandić, obitelj Horvacki, Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Tekst: Katarina Čeliković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima