Održan treći susret Šokadije u Baču

Objavljeno: 09.09.2010. Pregleda: 58

dumendzic josip mestar-mU organizaciji HKUPD „Mostonga" u petak, 27. kolovoza, u Baču je održan „Susret Šokadije 2010.", treći zaredom. Ova priredba dio je manifestacije „Šokci i baština", zajedničkoga projekta institucija kulture podunavskih Šokaca za 2010. godinu.

Vrijedni domaćini organizirali su reviju starinskih frizura i djevojačkih narodnih nošnji šokačkog Podunavlja. Na reviji su sudjelovale djevojke iz Bačkog Brega, Bačkog Monoštora, Sonte, Bača, Plavne, Vajske, a pored njih i jedna predstavnica UG „Šokačka grana" iz Osijeka, Republika Hrvatska.

dara filipovic predsjednica-mPrije najave priredbe pjevački zbor domaćina izveo je himnu institucija kulture hrvatske zajednice bačkog Podunavlja, svečanu pjesmu „Šokadija" autorice Božane Vidaković iz Sonte, a potom je gledatelje i malobrojne uzvanike biranim riječima pozdravila predsjednica „Mostonge" Dara Filipović i najavila reviju frizura i nošnji.

Uslijedilo je predstavljanje sličnosti i razlika frizura i nošnji mjesta šokačkog Podunavlja. Platoom su dostojanstveno hodale djevojke sa starinski uređenim frizurama, odjevene u starinske narodne nošnje, u ruho koje je svojim srcem, svojim duhom i svojom ljubavlju mogla iznjedriti samo šokačka sirotinja.

frizura-m Pogled na ove djevojke vraćao je gledatelje bar stoljeće u prošlost, podsjećalo ih na bezbrojne noći i pjesme njihovih baka, utkane u njihova ruha. Djevojke su, sve do jedne, poput iskusnih manekenki, a opet s nekim osobitim, iskrenim sjajem u očima i širokim osmjehom na usnama, posjetiteljima pokazale kako s puno ponosa svoju narodnu nošnju nosi onaj tko je nosi u srcu i u genima.

U kulturno zabavnom dijelu programa sudjelovali su folklorci HKUPD „Mostonga" iz Bača, novoosnovano Hrvatsko kulturno pjevačko društvo „Zora" iz Vajske i pjesnik Josip Dumendžić Meštar iz Bođana.

Održavanje ove manifestacije omogućili su Tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine i Tajništvo za kulturu AP Vojvodine.

nova udruga - zora-m„Ovakve manifestacije moramo njegovati, sve moramo snimati i zapisivati, jer je sve manje žena koje djevojkama znaju urediti oglavlje na način kako se to radilo prije stoljeća i više. Isto tako, djevojke nije dovoljno samo odjenuti, moramo ih naučiti i kako se pravilno nosi nošnja. A to ih učimo odmalena, u obiteljima. Onaj kome svoju tradiciju, svoje ruho, svoju pismu nismo usadili u srce još u ranom djetinjstvu, teško da će ikada uspjeti razviti svoju ljubav za ovo bogatstvo", kaže najstarija od žena koje su opremale djevojke, članica KPZH „Šokadija" iz Sonte Ana Miličić.

pakledinac zeljko-mNova udruga s hrvatskim predznakom u Vajskoj
Na manifestaciji „III. Susret Šokadije 2010." u Baču javnosti su se predstavili, prvi put izvan svojega mjesta, članovi udruge u osnivanju - Hrvatsko kulturno pjevačko društvo „Zora" iz Vajske. Idejni tvorac ove institucije, tajnik HNV-a i tajnik HKUPD „Dukat" Vajska-Bođani Željko Pakledinac kaže:
„Prezadovoljan sam što smo prvi javni nastup izvan Vajske, mislim uspješan, zabilježili na jednoj ovakvoj manifestaciji. Sada ne bi trebalo govoriti o razlozima osnivanja naše udruge. Dužnosnik sam 'Dukata', pokušavao sam na sastancima predsjedništva isposlovati formiranje pjevačke skupine, no, za to nije bilo sluha i odlučio sam se, skupa s Ivanom Šimunovićem i Željkom Hiršmanom, na osnivanje ove udruge. Mislim da nema nikakvih problema da i u maloj sredini poput Vajske rade dvije udruge u okviru naše nacionalne zajednice."

Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima