Održan XXVII. saziv Prve Kolonije naive u tehnici slame Tavankut

Objavljeno: 25.07.2012. Pregleda: 48

Dvadeset i sedmi Saziv Prve kolonije naive u tehnici slame otvoren je u petak, 13. srpnja, u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame, u Donjem Tavankutu. Tom je prigodom priređen kulturno-umjetnički program koji su izveli članovi folklornog i tamburaškog odjela HKPD-a „Matija Gubec", a brojni gosti imali su priliku pogledati i izložbu slika od slame, nastalih na prošlogodišnjem Sazivu.

Predsjednik HKPD-a „Matija Gubec" Ladislav Suknović istaknuo je značajan doprinos slamarki u radu Društva:

„Ove vrijedne slamarke punih 27 godina pronose ime našeg Društva, šireći jednu 'zlatnu priču', sada već, kroz cijelu regiju. Kolonija naive u tehnici slame prepoznata je od strane brojnih institucija i pojedinaca, kao događaj vrijedan pozornosti i potpore. S ponosom također možemo reći da je Kolonija uvelike zaslužna što je naše Društvo ove godine imalo čast i dobiti Povelju predsjednika Republike Hrvatske, dodijeljenu za poseban doprinos u kulturi i za 50 godina rada u tehnici slame."

Među brojnim gostima, otvorenju ovogodišnje Kolonije prisustvovale su i organizatorice manifestacije „Vinkovačke jeseni" Ana Cvenić i Marija Maslov, dok je Koloniju svečano otvorila direktorica pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost spolova, Vesna Šijački. Ona se prošle godine, posjetom Tavankutu, upoznala s umjetnošću u tehnici slame, kojom se pretežito bave žene u ruralnim naseljima. U tom smislu, Šijački je naglasila da žene imaju najveću ulogu u očuvanju kulturnog nasljeđa nacionalnih zajednica:

kolonijaslamarki2012-2„Čast mi je i zadovoljstvo promovirati na sve načine ovo doista posebno stvaralaštvo. Zavod je posljednjih nekoliko godina sudjelovao u predstavljanju kulturne baštine Tavankuta i u sklopu toga i slamarskih rukotvorina, koje su uvijek bile prihvaćene s oduševljenjem posjetitelja sajmova i manifestacija koje smo organizirali. U takvim prigodama zaključimo kako su žene, usprkos svojim brojnim talentima, vještinama, sposobnostima, dugo vremena bile gotovo nevidljive, a na tim sajmovima po prvi su se puta imale priliku susresti sa stvaralaštvom žena iz drugih ruralnih krajeva i spoznati čime se sve mogu baviti u životu", rekla je Vesna Šijački.

Tridesetak sudionica ovogodišnje Kolonije su svoj 'zlatni' rad započele na manifestaciji „Natjecanje risara", održanoj u subotu na Gornjem Verušiću, navodi voditeljica Kolonije, Jozefina Skenderović:

„Prvi radni dan Kolonije svake godine provodimo na Natjecanju risara, gdje pletemo starinske perlice od slame, koje potom darivamo svima koji posjete naš štand. Tijekom ostalih dana smo u prostorijama tavankutske škole, gdje radimo slike od slame. One će se premijerno moći pogledati na izložbi, koju ćemo prirediti uoči proslave gradske Dužijance, 10. kolovoza, u predvorju Gradske kuće."

Tijekom sljedećih dana, od 9 do 18 sati, tridesetak slamarki je u prostorijama tavankutske škole nastavilo stvarati nove slike od slame, a u sklopu Kolonije su 20. srpnja, u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame bile održane i radionice, pod nazivom „Očuvanje starih zanata".

Tekst i fotografije: Marija Matković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima