Održana 4. likovna kolonija „Ivan Gunić Ćiso-Dalmata“ u Stanišiću

Objavljeno: 24.07.2012. Pregleda: 45

kolonija stanisic2012-1Četvrti put zaredom HKD „Vladimir Nazor" iz Stanišića domaćin je slikarima na sada već redovitoj slikarskoj koloniji. Posljednjeg dana mjeseca lipnja 2012. godine u Stanišiću, u domu MKUD „Ady Endre", okupili su se umjetnici iz Subotice, Sombora, Beča i Beograda.

Članovi Hrvatske likovne udruge „CroArt" iz Subotice, na čelu s predsjednikom udruge Josipom Horvatom, pohode koloniju još od njezina prvog saziva, a na ovogodišnjoj su brojčano bili najzastupljeniji. Osmero umjetnika radilo je slike u različitim tehnikama. Tehnikom ulja na platnu slikali su Jakov Makai i Laslo Kelč iz Beča. Toma Marijanović i Cilika Dulić Kasiba svoj su štafelaj namjestili u hladu stare lipe i slikali u prepoznatljivom stilu. Sándor Kerekes, Sofija Čović i Ružica Miković Žigmanov su odabrali pastel za svoj likovni izričaj.

kolonija stanisic2012-3Nela Horvat je prikazala neuobičajenu tehniku slikanja na svili pomoću boja i voska. Iz Sombora su na koloniji sudjelovali Đorđe Kumer-Kramer, samozatajna Marija Turkalj i Slobodan Veselinović, Somborac rodom iz Riđice. On je Društvu darovao portret Ivana Gundića Ćise s kojim je prijateljevao dugi niz godina. Kipar Slobodan Karan iz Beograda ovjekovječio je dupina čija mu je inteligencija i razigranost neiscrpan izvor inspiracije.

kolonija stanisic2012-2Po završetku kolonije slikari su izložili svoje radove, a predsjednik Društva Ivan Karan i voditelj kolonije Marko Gundić su im zahvalili na sudjelovanju.

Josip Horvat je ugodno iznenadio organizatore kolonije kada im je na kraju podijelio slike, darove Likovne udruge „CroArt". Ocjena je svih sudionika da je ovogodišnja kolonija najplodnija do sada.

Tekst i fotografije: Savo Tadić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima