Održana „Dužijanca malenih 2013.“

Objavljeno: 15.07.2013. Pregleda: 56

Duzijanca malenih2013-2„Dužijanca malenih“ okupila je 6. i 7. srpnja 2013. godine oko 350 veselih i nasmijanih mališana, koji su zasigurno uljepšali ovogodišnju proslavu Dužijance. Središnja proslava „Dužijance malenih“ održana je u nedjelju, 7. srpnja, svečanom sv. misom zahvalnicom koju je predvodio mons. Stjepan Beretić uz koncelebraciju mons. dr. Andrije Anišića i mladomisnika vlč. Tibora Zsúnyia. Na misnom slavlju prisustvovali su sudionici ovogodišnje Dječje dužijance, koje su predvodili mali bandaš i bandašica, Marko Bašić Palković i Nina Crnković.

Nakon misnog slavlja djeca su u mimohodu kroz grad došla do Gradske kuće, gdje ih je u Velikoj vijećnici dočekao dogradonačelnik Subotice Blaško Stantić i predsjednik OO „Dužijance 2013.“ Marinko Piuković.

Duzijanca malenih2013-1Mali bandaš i bandašica, Marko i Nina, dogradonačelniku Subotice uručili su kruh od ovogodišnjeg brašna uz nazočnost seoskih malih bandaša i bandašica, žedničkih „Kraljica“, te vršnjaka i gostiju iz HBKUD-a „Lemeš“ iz Svetozara Miletića, KUD-a „Bratstvo“ iz Subotice, SPKD-a „Prosvjeta“ iz Teslića, iz Bosne i Hercegovine, KUD-a „Aleksandorovo“ iz Subotice, HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora, KUD-a „Mate Balota“ iz Raklja, iz Hrvatske, HKPD-a „Đurđin“ iz Đurđina, HUK-a „Lajčo Budanović“ iz Male Bosne, KUD-a „Pántlika“ iz Csorne, iz Mađarske, HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta i domaćina, članova HKC-a „Bunjevačko kolo“.

Duzijanca malenih2013-3Večer prije, u subotu 6. srpnja, na gradskome je trgu u Subotici u sklopu folklorne večeri malog bandaša i bandašicu predstavio mons. Stjepan Beretić te su nastupili dječji folklorni ansambli i svoje umijeće, i pokraj kišnog vremena, pokazali nazočnoj publici. Pokraj domaćina – članova HKC-a „Bunjevačko kolo“ koji su otvorili program, na folklornoj večeri su nastupili: KUD „Mate Balota“ iz Raklja – Hrvatska, SPKD „Prosvjeta“ iz Teslića – Bosna i Hercegovina, KUD „Pántlika“ iz Csorne – Mađarska, HKUPD „Matoš“ iz Plavne, UUT „Talentum“ iz Subotice, HUK „Lajčo Budanović“ iz Male Bosne, KUD „Aleksandrovo“ iz Subotice, HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, HKC „Bunjevačko kolo“, ogranak Bikovo, KUD „Bratstvo“ iz Subotice i KUDH „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora.

Duzijanca malenih2013-4Program „Dužijance malenih“ započeo je istoga dana u prijepodnevnim satima u Maloj Bosni na salašu Bele Ivkovića, gdje su goste iz Mađarske i Hrvatske ugostili domaćini, članovi HUK-a „Lajčo Budanović“ iz Male Bosne i organizatori, članovi HKC-a „Bunjevačko kolo“. Svoje umijeće rada sa slamom gostima su pokazale slamarke, članice HKPD-a „Matija Gubec“, a potom su svoje druženje nastavili raznim štafetnim igrama.

Tekst: Ž. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima