Održana godišnja skupština HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne

Objavljeno: 21.01.2013. Pregleda: 36

Matos skupstina2013-1Božićnim pjesmama u izvedbi ženske pjevačke skupine Matoša, u petak, 11. siječnja 2013. godine u dvorani Vatrogasnog doma u Plavni, započela je redovita godišnja skupština, kojom je ujedno obilježena peta obljetnica postojanja ove hrvatske udruge kulture.

Članovi Predsjedništva upoznali su nazočne o radnim i financijskim rezultatima u protekloj godini te predložili program rada i financijski plan za 2013. godinu. Nabrojane su aktivnosti udruge, kojih je u prošloj godini bilo čak 67, navedeno je održavanje veza s drugim udrugama, te daljnje napredovanje u integraciji u kulturni život lokalne, hrvatske i šire zajednice.

Tijekom skupštine predsjednica udruge Kata Pelajić govorila je o ostvarenim rezultatima i programu u nastupajućoj godini te je, među ostalim, istaknula:

„HKUPD Matoš djelovao je prošle godine prema Planu i programu rada sukladno prispjelim novčanim sredstvima i mogućnostima udruge. Tijekom 2012. godine Predsjedništvo je imalo 13 sjednica, a Nadzorni odbor sastao se četiri puta. Svi su odjeli radili prema svojim programima, a tamburaški sastav i folklorna skupina reducirali su svoje pokuse i nastupe iz objektivnih razloga.

Matos skupstina2013-2Članstvo udruge sudjelovalo je u svim predviđenim manifestacijama lokalnog, općinskog, pokrajinskog i međunarodnog značaja: Pokladni običaji, IV. Dani A.G.Matoša i dr. Josipa Andrića, Pod zaštitu Tvoju (u povodu Velike Gospe), starija skupina folklora i dječji folklor sudjelovali su na općinskoj i zonskoj smotri folklora, a dječji folklor nastupio je i na Danu općine u Baču. Predstavnici folklora nastupili su i u reviji nošnji na Divojačkom vašaru u Somboru i predstavljanju mladenačkog ruha na susretu Šokadije u Bačkom Bregu.

Godina 2012. bila je i Godina hrvatskih velikana iz Vojvodine u čemu je i naša udruga dala svoj doprinos u raznim oblicima. Ipak, suradnja pet hrvatskih udruga u općini Bač u 2012., po našem mišljenju nije ostvarena onako kako je to zamišljeno.

Knjižni fond u našoj knjižnici je i ove godine povećan, prije svega donacijama iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i drugih institucija i pojedinaca, a za potrebe našeg tamburaškog sastava nabavili smo još jednu tamburu. Od sredstava dobivenih od Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice nabavili smo više dijelova narodnih nošnji, a u tijeku je izrada ukrasnih detalja i prateće opreme. Povećan je i broj slika koje nam likovni umjetnici daruju nakon likovnih kolonija koje organiziramo.

Matos skupstina2013-3Sve naše aktivnosti dosljedno se objavljuju u Hrvatskoj riječi, Zvoniku i ponekad u nekim drugim glasilima. Osobito je značajno da naši predstavnici sudjeluju i na znanstvenim skupovima, književnim večerima i drugim događajima unutar hrvatske zajednice. Neki članovi naše udruge gostovali su i na Radio Bačkoj, u TV emisijama, u emisiji Radio Marije, a neke od naših aktivnosti popratila je i RTV redakcija na hrvatskom jeziku.“

Predsjednica je govorila o poteškoćama, ali i o pozitivnim pomacima u radu udruge te je istaknula značaj suradnje i zajedničkog rada s hrvatskim udrugama u općini Bač, gdje još uvijek postoje određeni problemi:

„Nastavit ćemo djelovati u svim područjima po kojima smo do sad već prepoznati i pokušat ćemo sva područja djelovanja podići na višu razinu. Pri tome mislim na poboljšanje rada tamburaškog sastava i folklora uopće, te na proširenje pjevačkog zbora koji je još uvijek sveden samo na pjevačku skupinu, iako dobrotom konzulice Vesne Njikoš Pečkaj i njezinog pokojnog oca Julija Njikoša, raspolažemo bogatom riznicom glazbenog blaga vezanog uz naše područje i samu Plavnu. Kao što je već istaknuto, naša je knjižnica sve bogatija zahvaljujući Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i drugih donatora, među kojima treba istaknuti našeg velikog prijatelja Stipana Dumendžića iz Vukovara, koji prati i podupire naš rad od samog osnutka. Nadamo se da će se interes za knjigom i čitanjem, i pokraj svih okolnosti, povećati. I ove ćemo godine aplicirati na sve natječajie za sredstva, od lokalnih do republičkih, kako bismo osigurali nabavu još dvije tambure i nešto nošnje. Ove godine proslavit ćemo 200. obljetnicu izgradnje naše župne crkve u čemu želimo aktivno sudjelovati“, rekla je predsjednica Matoša.

Matos skupstina2013-4Nazočni su i na ovoj jubilarnoj skupštini podržali sva izvješća i izrazili želju da udruga nastavi s radom, a da se šire članstvo više angažira nego do sada. Ovim se željama pridružio i tajnik HNV-a Željko Pakledinac koji je i ove godine predstavljao ovu instituciju na skupštini. On je naglasio da prati rad naše udruge od njezina osnutka i uočava njezine rezultate i spremnost na suradnju sa svim udrugama i institucijama u okviru hrvatske zajednice. Prenio je tom prigodom i pozdrave dr. Slavena Bačića te naglasio da je poznato kako Matoš svoj rad zasniva na načelima sukladnim praksi HNV-a i da tako treba i nastaviti.

Uz predstavnika HNV-a na godišnjoj je skupštini bio nazočan i bačko-plavanjski župnik vlč. Josip Štefković, ravnateljica osnovne škole u Plavni Svetlana Nedimović te predstavnici hrvatskih udruga iz općine Bač.

Nakon završetka skupštine svi nazočni su ostali na zajedničkoj večeri i druženju.

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima