Održana Međunarodna umjetnička kolonija „Stipan Šabić 2013.“

Objavljeno: 29.08.2013. Pregleda: 49

Kolonija Sabic2013-0Treći saziv Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić“ održana je od 20. do 24. kolovoza 2013. godine na salašu Paje Đurasevića, nedaleko od Marijanskog svetišta Bunarić pokraj Subotice. Organizator kolonije je Hrvatska likovna udruga „Cro Art“, a prema riječima predsjednika udruge Josipa Horvata, ovogodišnja tema bila je subotička secesija kao okvir stvaralačke inspiracije.

Na koloniji se okupilo dvanaest slikara, a pored umjetnika iz Srbije, na koloniji su sudjelovali i slikari iz Češke, Rumunjske, Mađarske i Hrvatske.

Kolonija Sabic2013-1U svečanom programu otvorenja sudjelovali su Antonija Piuković i Robert Đivanović, tamburaški sastav „Golubice“ i recitator Davorin Horvacki, a potom je konzul savjetnik Neven Marčić iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici proglasio koloniju otvorenom.

Predsjednik „Cro Arta“ Josip Horvat poželio je gostima dobrodošlicu na ovome posebnom salašu: „Ovo je salaš nadahnuća, salaš mnogih djela koja su nastala na ovome mjestu, a za one koji nisu prvi puta ovdje, to je salaš sjećanja. Ovo je tvornica lijepih djela.“

Prije šesnaest godina na istom salašu Stipan Šabić je započeo koloniju pod nazivom „Bunarić“. Šezdesetih godina prošloga stoljeća predstavio je prve umjetnike naive u tehnici slame na području Subotice. Danas je to autentični vid umjetničkog izražavanja u našem kraju. Šabić je mnoge mlade talente pripremio da danas budu veliki i priznati umjetnici. Josip Horvat stoga podsjeća: „U svakom sazivu naše kolonije imamo mlade umjetnike na spomen onoga dijela Šabićevog rada u kojem je pripremao mnoge mlade umjetnike za polaganje prijamnih ispita na akademijama u Novom Sadu, Beogradu ili Zagrebu. Upravo zato uvijek su s nama tri do četiri vrlo mlada umjetnika koji su tek nedavno završili akademiju.“ U želji da se sačuva uspomena na lik i djelo Stipana Šabića, HLU „Cro Art“» po treći put je organizirala umjetničku koloniju s njegovim imenom. Slikari rade u ozračju salaša, Subotice, marijanskog svetišta Bunarić i Palića gdje su odsjeli.

Irena Balaban iz Češke našu ravnicu vidi kao mjesto opuštajuće inspiracije. „Dopada mi se ovaj ambijent, opušteno je, ima dosta prostora, ima dovoljno slobode da se čovjek izrazi gdje i kako hoće. Mene ravnica smiruje. Putujući preko Mađarske i kada sam stigla ovdje, zamijetila sam da ravnica doista djeluje umirujuće na mene. Moguće je više se opustiti i više stvarati. Nekoga više privlači brdoviti krajolik, ali meni ovo sasvim odgovara.“

Kolonija Sabic2013-3Ivan Mareković iz Siska nadahnuće crpi iz drugog izvora. „Mene najviše zanima narodna arhitektura. Moj je slikarski put prije više desetljeća započeo upravo slikanjem te arhitekture. U ranoj sam mladosti usvojio te vizije i one me prate cijeli život. U njima se skriva cijela povijest jedne slikarske teme.“

Kolonija je zatvorena u subotu, 24. kolovoza, kada je bila upriličena i izložba nastalih radova. Tom je prigodom predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, te Hrvatske likovne udruge „Cro Art“ Josip Horvat zahvalio svima na doprinosu.

„Umjetnici pomažu da se svijet mijenja nabolje. Ako smo mi makar i malo tomu pridonijeli, onda smo jedan mali dio obveze i poslanja spram Stipe ispunili. Hvala vam za nova prijateljstva, radosti i spoznaje. Hvala vam što ste svojim djelima obogatili riznicu 'Cro Arta'. Hvala za sve što ste podarili kulturi našega grada, upravo pred njegov rođendan, 1. rujna.“

U mirnoći koja krijepi dušu, dvanaest umjetnika darivali su dio sebe i vlastita talenta i tako ostavili trajno svjedočanstvo poštivanja Stipana Šabića, istaknuto je na zatvaranju manifestacije.

Kolonija Sabic2013-2

U programu zatvaranja sudjelovao je ženski Tamburaški sastav „Golubice“, te Franjo Vojnić Hajduk i Viktor Molnár koji su na violini i violončelu izveli ulomke iz Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“.

Priređeno prema tekstovima Siniše Jurića

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima