Održana VIII. smotra dječjih pjevača i zborova

Objavljeno: 17.09.2012. Pregleda: 36

djecjasmotra2012-0-mVIII. smotra dječjih pjevača i zborova, koju organizira Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama", održana je 7. rujna 2012. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Nastupilo je 65 djece u 15 glazbenih točaka, a ozračje je uljepšao nastup Kraljica, njih sedam iz Starog Žednika, pod vodstvom Anice Čipak.

Pod ravnateljskom palicom profesorice Mire Temunović, nastupila su djeca dobi od 7 do 15 godina, iz Tavankuta, Đurđina, Starog Žednika, Aleksandrova i Subotice, koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Oni su učenici osnovnih škola „Matija Gubec", „Vladimir Nazor", „Pionir", „Sveti Sava", „Matko Vuković" i „Ivan Milutinović".

djecjasmotra2012-1-mSmotru je otvorila članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Anđela Horvat.

Publika u prepunoj vijećnici mogla je uživati u dobroj tamburaškoj glazbi i još boljoj interpretaciji najmlađih izvođača hrvatskih bunjevačkih pjesama. Kako Smotra nije natjecateljskog karaktera, najveća im je nagrada bio pljesak kojeg nije manjkalo.

Solisti, kao i dueti i dva trija, izveli su 14 pjesama, poneku staru bunjevačku, ali i po koju namjenski pisanu za neki od prethodnih festivala ili smotri, a bila je i jedna praizvedba. Smotra je završena, sada već tradicionalno, zajedničkom izvedbom svih solista pjevača koji su pjevali pjesmu „Subotica" Đule Milodanović.

djecjasmotra2012-3-mOrganizatori Smotre na poseban su način iskazali poštovanje pjesniku Anti Evetoviću Miroljubu, tako što su solisti Dječjeg tamburaškog orkestra izveli njegovu pjesmu „Jorgovane, jorgovane". To je mali doprinos Godini hrvatskih velikana u Vojvodini, u okviru koje se obilježava, među ostalim, i 150. obljetnica rođenja ovog značajnog književnika i svećenika.

Smotra pruža priliku djeci pokazati kako su naučila svirati tamburicu i naše bunjevačke pisme, kaže Vojislav Temunović, u ime organizatora, Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama".

djecjasmotra2012-2-m„Koncept, načelo i cilj Smotre je da svake godine na isti način učimo djecu načinu izvođenja tradicijske bunjevačke pisme. Dakako, repertoar se mijenja i svake godine imamo nove skladbe. Tako sada na Smotri imamo jednu novu dječju pjesmu napisanu na ikavici. I skladatelje smo potaknuli da pišu, pa smo do sada imali više od deset takvih novih skladbi. Ostalo su tradicijske bunjevačke pjesme i napjevi."

Dodajmo ovome da je ovogodišnja Smotra promovirala i dvoje mlađahnih voditelja - uz iskusnu voditeljicu - gimnazijalku Karlu Rudić, program su vrlo uspješno vodili desetogodišnja Katarina Vojnić Purčar i nešto stariji David Dujak.

djecjasmotra2012-4-m

Fotografije: Nada Sudarević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima