Održan 25. saziv Međunarodne likovne kolonije „Bunarić"

Objavljeno: 25.08.2021. Pregleda: 45

bunaric kolonijaU sklopu programa Dužijance, u Subotici se tradicionalno održava i Međunarodna likovna kolonija Bunarić, koju organizira Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo i koji je ujedno i sjedište ovoga umjetničkoga okupljanja. Ove godine od 29. do 31. srpnja 2021. godine održan je njezin jubilarni, 25. saziv, koji je okupio četrdeset slikara (amaterskih i profesionalnih) – kako gostiju iz Srbije (Subotice, Beograda, Srijemske Mitrovice, Kruševca, Sombora, Rume, Crvenke, Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde i Đale) i Bosne i Hercegovine, tako i „domaćih" članova Likovnog odjela HKC-a. 

Nastalo je 60-ak radova u različitim tehnikama, različitih stilova, poetika i izraza. Iako kolonija nema službenu temu, kao i ranijih godina dominiraju teme vezane za žetelačke radove i ravničarski krajolik te znamenitosti grada Subotice. 

Vrijedan kontinuitet

Josipa Križanović iz Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo ocjenjuje kako je odziv autora bio dobar i da su nastali vrijedni radovi. 
„Odziv autora je bio dobar, iako zbog epidemiološke situacije nisu mogli doći gosti iz Hrvatske i Mađarske. Ni visoke temperature nisu nas spriječile da pokažemo što znamo i ovaj put damo svoj doprinos ovoj manifestaciji Centra. Ova kolonija traje već 25 godina, ima svoj kontinuitet i izgrađeni koncept. Slikari se vrlo rado odazivaju, što znači da smo u ovom tipu događanja dobro kotirani, da smo napravili određene pozicije", kaže Križanović.
Zatvarajući koloniju i uručujući zahvalnice slikarima za sudjelovanje, predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin naznačio je kako će nove slike obogatiti fundus Centra.
Zahvalio je i pokroviteljima kolonije, a to su ove godine bili Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije i Grad Subotica. 

Dojmovi sudionika

Prvi puta na koloniji sudjelovala je akademska slikarica Ilvana Kadijević iz Sarajeva, članica Nadzornog odbora Udruženja likovnih umjetnika BiH i organizatorica ovogodišnjeg 57. saziva poznate likovne kolonije u Počitelju. Izradila je dvije slike u akrilu, jedan koji je, kako kaže, podsjećanje na to da je ovdje nekada bilo Panonsko more, a prikazuje njezinu umjetničku viziju morskoga dna, te drugi koji je prikaz panonske nizine u zoru. 
„Dojmovi su lijepi, posebno dojam Subotice, grada u kojem sam prvi put, oduševila me je u prvom redu njegova arhitektura. Svi umjetnici ovdje imaju neku svoju priču, dvadeset pet godina kolonije nije malo. Planiram doći ponovno, a onda ću raditi u pastelu, u kojem stvaram već 40 godina", kaže Kadijević. 
Srećko Radulović iz Srijemske Mitrovice je jedan od rado viđenih gostiju na bunarićkoj koloniji. 
„Ja sam amaterski slikar ali već dugo vremena stvaram, dolazim na kolonije jer je za nas amatere to neka vrsta akademije. Uvijek je tu velik broj umjetnika različitih senzibiliteta, tehnika, načina slikanja. Gledamo radove drugih umjetnika i tako učimo. Inače, bavim se figurativnim slikarstvom, možda bih moje radove mogao nazvati poetskim realizmom. Predstavio sam se s dva rada: prizorom Venecije i jednom mrtvom prirodom. Meni nijedna kolonija nije loša, jer je slikanje usamljenički posao, a kolonija je prilika da se družimo, da razmijenimo iskustva i emocije", kaže on. 
S obzirom na njezino dugo trajanje, kolonija je prepoznata i kod lokalnih subotičkih autora koji nisu članovi HKC-a, a za članove Likovnog odjela Centra ovo je već dobro poznata prilika da, stvarajući i družeći se skupa s kolegama iz okruženja, unaprijede svoj rad. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima