Održan godišnji koncert Dječje folklorne skupine HKC-a Bunjevačko kolo

Objavljeno: 30.12.2022. Pregleda: 45

Godišnji koncert Dječje folklorne skupine HKC-a Bunjevačko kolo održan je u dva termina (19. i 20. prosinca 2022. godine) u velikoj dvorani Centra. U programu su sudjelovali članovi početne skupine, mlađe dječje skupine, starije dječje skupine, kao i orkestar ovog Centra.

 Prikazano je deset koreografija. Uz bunjevačke plesove i pjesme, na programu su bili i plesovi gradišćanskih Hrvata, plesovi iz Šumadije, rusinski plesovi, pjesme i plesovi Međimurja te plesovi iz centralne Srbije.

Plod ovogodišnjeg rada

Voditelj folklornog odjela Centra Marin Jaramazović kaže kako je ovaj koncert osmišljen od plesova koje djeca uče tijekom čitave godine na probama.

„Godišnji koncert dječje folklorne skupine zajedno smo pripremili s Nemanjom Sarićem i Martinom Vojnić Tunić, koji najviše rade s djecom. U pripremi su sudjelovali i Mila Kujundžić koja vodi brigu o narodnim nošnjama i Luka Sudarević, šef orkestra našeg Centra. Obično su prilikom Godišnjeg koncerta nastupali zajedno Izvođački ansambl i dječje skupine, a ove godine smo odlučili razdvojiti te koncerte.

 Ovo je prvi put da dječje skupine imaju svoj zasebni koncert, a prikazali smo plod našeg ovogodišnjeg rada“, kaže Marin Jaramazović.

 Nemanja Sarić naglašava da su djeca zasebnim koncertom dobila više prostora nego ranije pokazati što su radila tijekom godine.

 „Vodim dječje folklorne skupine, to su djeca uzrasta od vrtića pa do kraja osnovne škole. Učim ih osnovne korake u plesu, osnovne stvari u svezi pjevanja i scenskog nastupa, a radim i postavljanje koreografija. Dječje skupine vodim od 2021. godine. Imamo u Centru tri dječje skupine – početnu, mlađu i stariju. Djeca su se na ovom koncertu predstavila s više koreografija, a uz ples je bilo i pjevanja. U ove tri skupine ima oko 80 djece, koja su se predstavila na koncertu. Prezadovoljni smo ovom godinom, bilo je mnogo nastupa i u Srbiji i u Hrvatskoj“, kaže Sarić.

Slavlje kroz ples

Član dječje folklorne skupine Timotej VukmanovŠimokov nastupio je na Godišnjem koncertu u tri koreografije:

„Ovdje sam u folklornom odjelu više od jedne godine i lijepo se provodim, učim plesove. Volim provoditi vrijeme s drugarima i članicama u ansamblu. Također, volim naše narodne hrvatske plesove i pjesme, a folklor iskazuje tradiciju ovog podneblja. Tradicija je važna zato što možemo prikazati ono što su naši preci radili i to slaviti kroz ples“.

Članica dječje folklorne skupine Sara Vukov kaže da odnedavno uči plesati:

„Ovo mi je prvi koncert u životu. Plesanje me čini sretnom. Tradicija je važna, a folklor donosi veselje i za mene i za publiku. Najviše volim plesati bunjevačke igre, a i lijepo se družimo“.

 Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin istaknuo je kako je prezadovoljan što je veliku dvoranu Centra publika ispunila i prilikom nedavnog koncerta Izvođačkog ansambla, kao i sada, na koncertima Dječje folklorne skupine.

„To znači da ono što smo radili proteklih godina i ove godine u folklornim odjelima Centra daje svoje rezultate. Na Godišnjem koncertu Dječje folklorne skupine nastupilo je više od osamdeset djece, pa zar to nije divno? Ovo je bila prebogata godina s našim programima, a sada već počinju pripreme za Veliko prelo koje će biti održano 28. siječnja 2023. godine“, kaže Cvijin.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. S. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima