Održan godišnji koncert izvođačkog folklornog ansambla HKC-a Bunjevačko kolo

Objavljeno: 23.12.2022. Pregleda: 67

Iz produkcije Folklornog odjela ponovno nešto novo, drugačije, još neviđeno. Tako bismo ukratko mogli opisati godišnji koncert izvođačkog folklornog ansambla HKC-a Bunjevačko kolo. Dvije večeri zaredom, 12. i 13. prosinca 2022. godine održan je koncert pod nazivom Memento II., što predstavlja nastavak na prošlogodišnji koncert (Memento), uz poruke: „Pamti! Sjećaj se! Misli na!.”

Ovoga puta u fokusu su bile bunjevačke igre, no prikazane kroz običaje, blagdane, tugu i radost čovjeka. „Odlučio sam se za drugačiji koncert, ovoga puta samo ‘bunjevački Memento’. Bunjevačke igre, pjesme, običaji su ovoga puta stilizirani, rekao bih artistički. Napraviti cjelovečernji koncert samo s bunjevačkim igrama je bio izazov, ali mislim da to publici nije bilo zamorno,” priča koreograf i umjetnički voditelj Folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Marin Jaramazović i pojašnjava kako su takvim programom bili iznenađeni i sami folkloraši, te dodaje:

„Pokazalo se da možemo i ovako, kroz naše tradicijske igre, pjesme, običaje, blagdane napraviti cjelovečernji program. Zapravo, prošli smo kroz cijelu jednu godinu. Dotaknuli smo se najvećih blagdana, poput Božića i Uskrsa, zatim i običaja koji su zanimljivi i autentični za ovdašnji živalj (vašange, polivači, Dužijanca, svatovi...). Sjetili smo se naših starih kroz fotografije, bili smo i sretni i tužni, u principu prikazali smo sve ono što život nosi.”
Cijelu jednu godinu prikazali su u 13 točaka, koje su se međusobno nadovezivale, te se na momente ovaj godišnji koncert mogao doživjeti i kao kazališna predstava. Uz igru, ovoga puta istakla se i pjesma i višeglasno pjevanje, a za to je zaslužna Ines Bajić koja je s folklorašima uvježbavala vokalni dio. Za glazbenu pratnju bio je zadužen orkestar, koji je pripremio korepetitor Centra Luka Sudarević, a zvučni i vizualni efekti samo su upotpunili ugođaj.

„Koncert se sastojao samo od bunjevačkih igara i to je ono prvo što me fasciniralo. I sama sam dugo godina bila članica folklornog odjela i znam kako izgledaju pripreme za koncert. Tijekom koncerta su kroz igru i pjesmu jasno izražene emocije, a mislim da je to veoma bitno. Sadržaj koncerta je svakako inovativan i sasvim drugačiji od onih koje smo pripremali ranijih godina. Dopada mi se ideja za temu koncerta i uživala sam gledajući ga”, kaže Anja Borović.

Svaki koncert je poseban doživljaj kako za gledatelje tako i za same izvođače, osobito ono što nije vidljivo široj javnosti – iza scene. „Koncert se odvijao po planu, iako je iza scene vladala napeta atmosfera. Nismo imali puno vremena za oblačenje, ali smo se organizirali i zajedno uspjeli odigrati i odglumiti svaku koreografiju. Dojmovi publike nakon koncerta su većinom vrlo pozitivni, pa smatram da je koncert uspio ispričati priču koja stoji iza njega. Osobno sam prezadovoljan i ne očekujem ništa manje od naše grupe ni sljedeći puta”, kaže folkloraš David Kozma, a njemu se pridružuje i Barbara Piuković koja ima slično mišljenje: „Pripreme pred sam koncert su bile naporne, ali na kraju se isplatilo. Zadovoljna sam koncertom i kako smo sve odradili. Ovogodišnji koncert je bio drugačiji. Radili smo sve kroz glumu, a imali smo i točke pjevanja. Iza scene je bila gužva i uzbuđenje, no kada smo izašli na scenu i vidjeli publiku sve je bilo lakše, bez treme, sigurno. Koncert je imao svoju priču koja se odnosila na običaje ovdašnjih Hrvata – Bunjevaca, nama je to bilo zanimljivo prikazati, a nadam se da je i publici bilo zanimljivo gledati”.

Iako je ovo bio godišnji koncert samo izvođačkog ansambla, na sceni je nastupilo više od 60 izvođača, koji su u prethodnom periodu marljivo radili i imali svakodnevne probe, a da je to tako pokazali su i kroz očitu kondiciju i izdržljivost na sceni. Povremeno se mogao steći dojam da im je scena postala premala, a upravo iz tog razloga i nedostatka prostora iza scene koncert je odvojen, te će poseban cjelovečernji program imati dječje skupine folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo 19. i 20. prosinca kada će i oni pokazati publici što su naučili tijekom godine. Koncert obje večeri počinje u 20 sati.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima