Održan prvi „Ljetni oratorij“ u Subotici

Objavljeno: 01.08.2017. Pregleda: 72

Oratorijum sl.1Raspust, najljepši dio godine za školarce, može biti problematičan za one obitelji gdje roditelji rade te se moraju domišljati tko će biti s njihovom djecom i što će ona raditi tijekom ferija. Po uzoru na ljetne oratorije koji se organiziraju na salezijanskim župama diljem Hrvatske, na inicijativu Vedrane Cvijin i u organizaciji Gordane Cvijin i velike ekipe mladih animatora, ovaj hvale vrijedan program realiziran je i u Subotici. Ljetni oratorij za 73 djece održan je na župama Isusovo uskrsnuće i sveti Rok od 10 do 17. srpnja 2017., a organiziran je i jednodnevni izlet na Bunarić. Cilj oratorija bio je da djeca kvalitetno provedu vrijeme dok su im roditelji na poslu te da kroz igru i razne zanimljive radionice bolje upoznaju Isusa i Crkvu.

Prvi dan je protekao u upoznavanju s programom kao i međusobnom upoznavanju. Djeca su dobila majice u žutoj, plavoj, crvenoj i zelenoj boji, što je označavalo kojoj ekipi pripadaju. Osmislili su i slogan kojeg bi recitirali kada bi ih animatori prozvali. Žuti su bili lavovi, plavi Don Boscovo nebo, zeleni žabice, a crveni crvendaći. Doznali su da ekipno skupljaju bodove tijekom dana u svim aktivnostima (glavna igra i kviz) te da će svakoga dana biti proglašena najbolja ekipa i najbolje dijete.

I drugog dana su bili na župi Isusovo uskrsnuće. Osim uobičajenih aktivnosti, prisustvovali su i radionicama iznenađenja, frizerskoj i znanstvenoj gdje su simulirali erupciju vulkana.

Treći dan je bio rezerviran za izlet na Bunarić gdje je fra Danijel Maljur služio svetu misu, a vlč. Marko Forgić je bio na raspolaganju za ispovijed.

Četvrtog dana se oratorij „preselio“ na župu svetog Roka u Keru. Započela je i dramska radionica, jer je valjalo pripremiti igrokaz o Don Boscu. No, ako pitate djecu što im je bilo najljepše, sigurno ćete čuti da je to bio vodeni dan. Dugo najavljivani i očekivani dan kada su se svi mogli slobodno poigrati i gađati vodenim balonima. Svako dodatno objašnjenje je suvišno. Svakog dana su imali kuhani obrok, a u četvrtak je za ovu važnu zadaću bio zadužen vlč. Dražen Dulić.

Petoga dana su djeca i animatori sami sebi pripremili jelo. A što drugo nego palačinke! Brdo palačinki! Dan su završili Velikom igrom, odnosno Opkladom, animatori protiv djece, gdje su djeca imala 45 minuta da izvrše 20 zadataka koje su im animatori postavili. Na kraju su u tome i uspjeli te su za nagradu smjeli gađati animatore vodenim balonima koji su preostali od prethodnog dana.

Posljednjeg, šestog dana, animatori i djeca su imali misu zahvalnicu koju je predvodio vlč. Andrija Anišić, a ispovijedao je vlč. Bela Stantić. Nakon mise je uslijedila priredba za roditelje, na kojoj su djeca plesala, pjevala, glumila.

Neizostavni dio svakog dana bio je duhovni program, molitva i druženje s Isusom te preporukama Don Bosca koji je cijeli svoj život okupljao djecu i mlade da ih privuče Bogu. I to je ono najvrjednije. Bogu hvala na animatorima koji su se s velikom ljubavlju i požrtvovnošću bavila našom djecom po Don Boscovom preventivnom odgojnom sustavu.

Na jesen se nastavljaju druženja u oratoriju, a animatori će kao i prošle godine biti prisutni i u Etno kampu Hrvatske čitaonice koji će biti održan od 21. do 25. kolovoza.

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima