Održan Sabor HKUD-a „Vladimir Nazor“ Sombor

Objavljeno: 16.06.2016. Pregleda: 33

Sabor HKUD NazorSO2016 1U Hrvatskom domu u Somboru 5. lipnja 2016. godine održan je Sabor HKUD-a Vladimir Nazor na kome su izvješće o radu podnijeli pročelnici svih deset sekcija koje rade u ovoj udruzi. Kao jedan od najznačajnijih događaja između dvaju Sabora izdvojena je realizacija emisije HRT–a iz serijala Lijepom našom koja je pod nazivom Mostovi kultura u lipnju 2015. godine na inicijativu i u organizaciji Nazora snimljena u Somboru. Naredno razdoblje bit će u znaku priprema za obilježavanje 80. obljetnice ove hrvatske udruge.

Podnošenje izvješća počelo je s folklornom sekcijom koja je najbrojnija i najaktivnija u Društvu. Dvadesetak nastupa na smotrama i gostovanja, prije svega u Hrvatskoj, zabilježeno je u kalendaru aktivnosti mlađe i starije igračke postave. „Obje igračke postave rade na postavljanju nove koreografije. Mlađa na igrama iz Banata, a starija na igrama iz Vranja“, kaže pročelnik folklorne sekcije Bojan Jozić.

Aktivna i sve brojnija je dramska sekcija koja ne samo da je povećala broj članova, već je i pomladila glumački ansambl. „Prošle godine radili smo na vrlo zahtjevnoj predstavi Ujež Branislava Nušića u režiji Ljiljane Tomić – Markovinović, a premijera je bila na Smotri amaterskih dramskih društva, čiji smo mi organizatori i domaćini. Osim gledateljima u Nazoru predstavu smo prikazali i na nekoliko gostovanja u Hrvatskoj. Početkom godine počeli smo rad na novoj predstavi, a ovoga puta težište je na mlađim članovima dramske sekcije. Postavljamo komad Ženska posla Fadila Hadžića, također u režiji Ljiljane Tomić – Markovinović“, kazao je pročelnik Šima Raič ne krijući zadovoljstvo što sekcija sada ima dvadesetak glumaca amatera, što omogućava da se paralelno pripremaju i po dvije predstave.

Mladim članovima može se pohvaliti i tamburaška sekcija koja trenutačno ima sedmero članova dječjeg uzrasta. Vodi ih profesorica Marina Kovač i za sada nastupaju uglavnom uz ostale sekcije Nazora. Pjevački zbor nije brojan, ali je između dva Sabora imao desetak nastupa kako na smotrama, manifestacijama u Hrvatskom domu, manifestacijama u Somboru i okolici, tako i u Hrvatskoj. „Prošle godine na Smotri izvornog folklora stigli smo do pokrajinske razine, ove godine nismo prošli, a zamjerili su nam je što smo pjesmu suviše obradili te je tako izgubila na svojoj izvornosti“, kazala je Vesna Čuvardić, pročelnica ove Nazorove sekcije.

Nova sekcija u Hrvatskom domu je grnčarska. Počela je s radom prije nekoliko tjedana, u njenom radu aktivno je 15 članova. Sekciju vode akademski kipari Adrijana Mračina i Borko Markovinović, a pročelnica je Ana Panjković Ilić.

U kalendar aktivnosti Nazorovi sportaši u razdoblju između dvaju Sabora ubilježili su 25. Memorijalni šahovski turnir Profesor Franja Matarić, kao i redovite šahovske i stolnoteniske turnire. „Veslačka ekipa Salašari somborski pripreme za novu sezonu počela je na neretvanskoj lađi početkom svibnja. Prvi ovogodišnji nastup bio nam je na Jarunu, a u povodu obilježavanja Dana grada Zagreba. Za nas je to bila velika čast, jer je sudjelovalo samo 14 ekipa s neretvanskog maratona lađa. Za veslače će događaj sezone biti 19. Maraton lađa na Neretvi, koji se održava početkom kolovoza“, kazao je pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić.

Najznačajnija aktivnost likovne sekcije je organiziranje likovne kolonije Colorit, a kako je ovogodišnja kolonija bila dan prije Sabora, za Sabor je priređena izložba slika nastalih na ovogodišnjem Coloritu.

Nazorovi literarci sudjelovali su na pjesničkom susretu Lira naiva, susretu pjesnika u Rešetarima, Čepinu, a sudjelovali su i u organizaciji nekoliko književnih večeri u Nazoru.

Za ovaj sabor nije tiskan Miroljub, pa će za Dužionicu, 31. srpnja, biti tiskan dvobroj. Prema riječima urednika Alojzija Firanja razlog tiskanja dvobroja su financije, a i kratko razdoblje između Sabora i Dužionice. Da bi se realizirale sve pobrojane aktivnosti sekcija treba novca, a najznačajnija sredstva stigla su putem natječaja.

„Prošle godine na natječajima Republike i Pokrajine sudjelovali smo s tridesetak projekata. Od Pokrajine smo dobili 800.000 dinara, a od Ministarstva kulture 240.000 dinara. Grad Sombor ima standardna davanja kulturnim udrugama manjina, pa smo od Grada dobili 550.000 dinara. Problem je što malo sredstava dobivamo od hrvatske zajednice u Srbiji, ali nije problem u odlučivanju, već u tome što ima 45 udruga koje djeluju u Srbiji“, kazao je predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić koji je istaknuo da svih pobrojanih aktivnosti ne bi bilo da nije predanih članova Nazora, koji s ponosom čuvaju ovu udrugu 80 godina.

Izvor: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima