Održan sajam pod nazivom „Složni mozaik Srbije“

Objavljeno: 21.02.2018. Pregleda: 34

sajam manjina sl.2Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije organizirala je drugi po redu sajam pod nazivom Složni mozaik Srbije. Sajam je održan na Beogradskom sajmu, a tom prigodom predstavila su se nacionalna vijeća nacionalnih manjina, među njima i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Dijalog, razumijevanje i tolerancija

Direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, otvarajući manifestaciju, rekla je da Složni mozaik Srbije šalje poruku kako svi građani zajedno grade državu u kojoj žive te da se Vlada trudi stvoriti društvo u kojemu će svaki građanin imati priliku ostvariti svoja prava. 

Ona je istaknula da Srbija na području manjinske politike ima napredan zakonodavni okvir te da se usvajanjem posebnog Akcijskog plana pokušalo istaći koliko je značajno da ti zakoni žive u praksi. sajam manjina sl.1Paunović je napomenula i da su se sredstva iz proračuna dodatno uvećala za prava koja se tiču nacionalnih manjina koje žive u Srbiji. 

„Nijedna odluka koju je Vlada Srbije donijela, nije donijeta a da nacionalne manjine u njenom kreiranju nisu sudjelovale i nisu rekle svoje mišljenje o tome. To jeste politika Srbije – dijalog, razumijevanje, tolerancija“, rekla je Suzana Paunović.

Ona je rekla da je usvajanje Zakona o sprječavanju nasilja u obitelji nešto što je obilježilo 2017. Kao najranjivije skupine protekle godine Paunović je istakla Rome, starije osobe, osobe s invaliditetom i pripadnike LGBT zajednice. 

Meho Omerović iz Odbora za ljudska i manjinska prava rekao je da, iako još uvijek postoji određeni stupanj mržnje i ekstremizma u društvu, nitko ne smije biti iznad zakona te da nitko ne smije ugrožavati život ili pravo nekoga drugoga samo zato što je različit. Protiv toga se trebaju boriti svi, a posebno nositelji najvažnijih institucija, rekao je on. 

Ministar obrane Aleksandar Vulin naglasio je značaj svake nacionalne manjine za bolje funkcioniranje države i regije. 

„Svaka nacionalna zajednica ima izuzetno pozitivnu ulogu kada je u pitanju naše okruženje i mi se trudimo da tako i ostane baš kao što će tako i ostati. Srbija podjednako voli i poštuje sve svoje građane, a svaku različitost cijeni, prihvaća i želi ju sačuvati“, istaknuo je Vulin. „Ne može biti uspješne Srbije u kojoj su zadovoljni predstavnici samo jednog, većinskog, naroda; ne može biti uspješne Srbije u kojoj nije zadovoljna makar i najmanja nacionalna zajednica“, zaključio je ministar obrane. 

Osvrnuvši se na migrante, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je kako se svim etničkim zajednicama koje se trenutačno nalaze u Srbiji pokušava pružiti jednaka prava kao što ih imaju i ostali građani te kako smatra da se u tome uspijeva.

Hrvatski štand

Sajam je organiziran u suradnji s nacionalnim vijećima mađarske, slovačke, češke, romske, crnogorske, bošnjačke, rumunjske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, ukrajinske, vlaške, makedonske, grčke, njemačke i aškalijske nacionalne manjine, koje su na svojim štandovima predstavile kulturnu baštinu (narodna nošnja, stari zanati, gastronomski specijaliteti, ručna radinost, izdavaštvo), dok predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća nisu došli na sajam. 

Na štandu Hrvatskog nacionalnog vijeća predstavili su se UBH Dužijanca iz Subotice, HKPD Matija Gubec i Galerija prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, KUD Bodrog iz Monoštora, HKC Srijem iz Srijemske Mitrovice, Hrvatska čitaonica iz Surčina, a svoj rad prikazali su i NIU Hrvatska riječ te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Posjetitelji su imali i prigodu na štandu hrvatske zajednice kušati risarski ručak, risarsku rakiju, dalmatinske kozje sireve i vina. 

U okviru kulturno-umjetničkog programa nastupila su kulturno-umjetnička društva manjina sa svojim tradicionalnim plesovima i pjesmama. Hrvatsku nacionalnu manjinu predstavila je Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama i Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo

Osim plesova nacionalnih manjina, toga dana predstavljeni su i srpski plesovi koje je izveo Ansambl Kolo u prvom, službenom dijelu programa. 

Da je Sajam dobra prigoda za predstavljanje hrvatske zajednice široj javnosti u Srbiji smatra predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić. 

„Ovdje je prisustvo medija takvo kakvo niti jedna nacionalna manjina ni za jedan svoj događaj ne može osigurati. Za nas je ovo prilika da širem auditoriju Srbije predstavimo da u ovoj državi postoji i djeluje gotovo 50 udruga hrvatske zajednice te da ima više desetaka tisuća Hrvata koji ovdje žive i rade od pamtivijeka“, rekao je Sarić Lukendić i zaključio kako se na ovaj način doprinosi boljem razumijevanju multietnicizma i razmjeni kulturnih utjecaja.

Izvor: Hrvatska riječ(J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima