Održan sedmi saziv Umjetničke kolonije „Panon“ Subotica

Objavljeno: 12.07.2018. Pregleda: 33

likovna kolonija PanonLikovni projekt Panon, koji za cilj ima okupljanje slikara (mahom amaterskih) iz triju država čiji se dijelovi nalaze u Panonskom basenu – Srbije, Hrvatske i Mađarske – započeo je 2012. godine. Projektom je predviđeno da se u sve tri države jedanput godišnje održe sazivi ove kolonije. Sudionik projekta iz Srbije je HLU Croart iz Subotice, predvođena predsjednikom Josipom Horvatom, koja je protekloga vikenda po sedmi puta ugostila slikare, sada već i stare poznanike, na koloniji Panon Subotica.

Osim gotovo svih članova ove udruge (njih 22), sudjelovalo je po četvero slikara iz Belišća (udruga Bel-Art) i Dušnoka (Pannon Art). Rezultat njihova rada je više od 30 slika nastalih u različitim tehnika (ulje na platnu, akril, pastel i akvarel). Autori se nisu strogo držali teme, te su tako uz „podrazumijevajuće“ panonske motive, u dvodnevnom radu nastale i „mrtve prirode“, jadranski pejzaži... Većina sudionika stvara u maniri realizma, s izuzetkom par stvaralaca koji su skloniji apstraktnom izričaju. Sjedište kolonije je i ovoga puta bio Dom DSHV-a.
Koloniju je zatvorio novinar Davor Bašić Palković, naglasivši da razmjena iskustava među autorima koji se iz godine u godinu redovito susreću može biti preduvjet za stvaranje novih likovnih vrijednosti.
Saziv kolonije Panon u Dušnoku bit će održan za tjedan dana, a likovno okupljanje Panonaca u Belišću planirano je za rujan.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima