Održana godišnja skupština Šokadije

Objavljeno: 05.02.2017. Pregleda: 45

godisnja skupstina sokadijeRedovita godišnja skupština Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata Šokadija iz Sonte održana je u subotu, 28. siječnja, u prostorijama Šokačkog doma. Od pedesetak članova pozivu se odazvalo tridesetero. Sve najavljene točke dnevnog reda, osim plana rada za naredno jednogodišnje razdoblje, usvojene su bez ozbiljnije rasprave. Iznoseći prijedlog planiranoga, predsjednik Šokadije Zvonko Tadijan napomenuo je kako je sve teže okupiti članstvo i realizirati predviđene aktivnosti.

„Dva osnovna problema su nam realno sve manji godišnji proračun i smanjenje broja članova, osobito mladih. To nije samo naš problem, s njim se susreću gotovo sve seoske udruge. U Sonti je sve manje mladih. Iz godine u godinu u sve većem broju odlaze, što u urbane sredine, što u inozemstvo, u posljednje vrijeme dobar dio njih s kartom u jednom smjeru. A svi znamo da bez mladosti nema ni budućnosti“, rekao je među ostalim Tadijan.

Prisutne je obavijestio i o još jednoj, sve masovnijoj, pojavi. Naime, u proteklih godinu dana podnesen je veći broj zahtjeva za članstvo u Šokadiji od osoba iz općinskog središta Apatina i to samo iz razloga što bi potvrdu o članstvu u nekoj od udruga s hrvatskom odrednicom željeli priložiti zahtjevu za prijam u hrvatsko državljanstvo.

Šokadija je jedina hrvatska udruga u općini, pa je stoga i jedina opcija za želje ovih osoba. Kako po našem Statutu nismo zatvoreni za pripadnike drugih nacionalnosti, nego je za prijam u članstvo dovoljno izjasniti se o prihvaćanju Statuta i načela rada Zajednice, ruke su mi na neki način vezane“, rekao je za kraj Tadijan.

Poslije sjednice priređen je mali domjenak i druženje uz Šokadijin tamburaški sastav.

 

                                                                                                                                                                         Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima