Održana IX. Međunarodna smotra amaterskih dramskih društava u Somboru

Objavljeno: 14.12.2018. Pregleda: 38

IX. smotra amaterskih kazalištaHKUD Vladimir Nazor iz Sombora i njegova dramska sekcija bili su ponovno organizatori i domaćini susreta amaterskih dramskih društava, što je od 2010. godine jedna od redovitih manifestacija ove udruge. I ove godine smotra je bila u znaku komedije, jer su sve tri predstave bile iz tog žanra. Domaćini su održali tradiciju i za smotru pripremili premijeru. Ovoga puta bio je to komad Matora dica, rađen po tekstu Marjana Kiša u režiji Jolike Raič. Gosti iz Belišća izveli su komad Ljubav na prvi pogled, koji je po tekstu Fadila Hadžića na scenu postavio Ivica Koprivnjak. Drugog dana Smotre HKC Bunjevačko kolo iz Subotice izvelo je, Somborcima već poznatu, komediju Č’a Grgina huncutarija, Marjana Kiša (po motivima teksta Đure Franciškovića) u režiji također Marjana Kiša.

Premijera za Smotru

Komedija Matora dica u izvedbi domaćeg glumačkog ansambla priča je o obitelji s dvoje odrasle djece koja nikako da se skrase. Niti se „ćer” udaje, niti sin ženi, a godine im prolaze. Svakome nalaze što opravdane, što neopravdane mane, a u cijeloj situaciji svoju ulogu imaju i dušobrižnici oko njih. Jednu od upečatljivih uloga u ovoj predstavi ima Klara Oberman, koja se poslije trogodišnje pauze ponovno vratila na kazališnu scenu.
„Volim glumu, taj kontakt s gledateljima. I ova nova uloga je baš po mojoj mjeri. Glumim strinu koja je i po ponašanju i odijevanju modernih shvaćanja. Od onog tradicijskog zadržali smo bunjevačku ikavicu, a sve ostalo prilagodili smo današnjem vremenu. Tekst je zanimljiv, smiješan i zadovoljna sam kako je publika reagirala. Nas za nekoliko tjedana čeka gostovanje u Hercegovcu i kreće život ove predstave”, kaže Oberman.
Nazorovim glumcima trebala su četiri tjedna da pripreme predstavu, a prvi puta redateljske uloge prihvatila se Jolika Raič dugogodišnja glumica ove sekcije.
„Lakše je biti na sceni kao glumac jer tada imate jednu svoju ulogu koju razvijate, a na redatelju je cijela predstava, treba zadati zadaću svakom glumcu, uspjeti iz njih izvući ono što najbolje mogu. Najbitnije je glumcu dati ulogu koja mu najbolje leži i onda je pola posla urađeno. S obzirom na ovo kratko vrijeme koliko smo radili na predstavi, ja sam zadovoljna”, kaže Jolika Raič.

Dragi gosti

Redoviti gosti Smotre, Amatersko kazalište Belišće izveli su komediju Ljubav na prvi pogled. Priča govori o udovici koja je poslije smrti dva muža trećeg odlučila potražiti putem oglasa. Međusobno upoznavanje, otkrivanje karaktera, onog što su oboje željeli sakriti donosi niz komičnih situacija, obrta, zapleta, što se konačno i završava razlazom nesuđenog para.
„U Somboru smo dragi gosti, a i Somborci su rado viđeni gosti na našem Memorijalu Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje. Mogu reći da smo već postali prijatelji koje povezuje mnogo više od ovih naših gostovanja. Okosnica našeg repertoara su komedije. Nije glumcima lako nasmijati gledatelje, jer su ljudi napeti i zbunjeni, ali ljudima je dosta drame u svakidašnjem životu i na kazališne predstave dolaze da bi se nasmijali”, kaže Ivica Koprivnjak.
Drugog dana Smotre gostovalo je HKC Bunjevačko kolo iz Subotice s predstavom Č’a Grgina huncutarija. Ova predstava somborskim gledateljima već je poznata, jer su Subotičani ovu komediju 2016. godine izveli na sceni somborskog kazališta, ali uigrana predstava, odličan tekst i odlični glumci ponovno su nasmijali gledatelje.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima