Održana peta međunarodna likovna kolonija u Šidu

Objavljeno: 25.09.2017. Pregleda: 29

Likovna kolonija Sid sl.1Hrvatsko kulturno društvo Šid od 8. do 10. rujna 2017. godine ugostilo je dvadesetak slikara iz Hrvatske, Mađarske i Srbije na svojoj petoj likovnoj koloniji. Tijekom tri dana slikari su, koristeći tehnike akvarela, pastela i ulja na platnu stvarali svoja djela u župnom dvorištu, koja su po završetku darovali hrvatskoj udruzi u Šidu. Ideja za organiziranjem ove kolonije nastala je prije pet godina tijekom razgovora predsjednika likovne udruge Croart iz Subotice Josipa Horvata i prethodnog predsjednika hrvatske udruge u Šidu Josipa Hodaka. Suradnja je zahvaljujući entuzijazmu članova obje udruge urodila plodom, a slikari se svake godine u sve većem broju vraćaju u Šid. Prvi puta ove godine na likovnoj koloniji sudjelovali su članovi likovne udruge Croart, slikari iz Belišća, Šida, Srijemske Mitrovice, umjetnici iz Iloka i Tovarnika, a prvi put sudjelovala su i talentirana djeca iz šidske osnovne škole.

Djela kao trajni svjedoci

Radovi stvoreni talentom slikara pomoći će hrvatskoj udruzi u Šidu da realiziraju neke od svojih planiranih aktivnosti:

„Nadam se da ćemo smoći snage da se i u narednim godinama sastajemo. Drago nam je što nešto tako lijepo poput ovih slika možemo podariti svojim dragim prijateljima. Ti radovi imaju svoju vrijednost, jer oni, za razliku od čovjeka koji se troši i nestaje, potvrđuju naše bitisanje i druženje. Ove slike ostaju trajni svjedoci njihovih stvaralaca i želje za njihovim dokazivanjem prilikom stvaranja umjetničkih djela. To je ta neka nit koja nas drži, koja nam omogućuje da ostvarujemo svoje planove. A to je bit Croarta, suradnja sa svim udrugama iz hrvatske zajednice“, ističe Josip Horvat.

U spomen na sve slikare

Tijekom proteklih pet godina na likovnim kolonijama u Šidu sudjelovalo je preko 100 likovnih stvaralaca, koji su udruzi ostavili veliki broj umjetničkih djela:

„Za ovih pet godina održavanja likovnih kolonija mogu reći s velikom radošću da je ovo jedna od boljih. Poslije završetka kolonije pokušat ćemo izraditi katalog posvećen svim do sada održanim kolonijamaLikovna kolonija Sid sl.2 u Šidu, gdje će biti obuhvaćeni svi slikari koji su tijekom pet godina ovdje boravili i stvarali. Naravno da je najveći značaj njenog održavanja druženje i upoznavanje sa slikarima s drugih prostora. S druge strane je taj financijski efekt i mogućnost da slike poklonimo ljudima dobre volje i sponzorima koji pomažu rad naše udruge“, ističe predsjednik HKD-a Šid Josip Pavlović, dodajući kako se nada da će slike i s ove kolonije unijeti toplinu u domove svih onih koji se odluče kupiti ih, a tako i onima kojima ih budu darovali.

Ambijent za dobru inspiraciju

Božica Zoko iz Gradišta u Hrvatskoj je ove godine prvi puta sudjelovala na likovnoj koloniji u Šidu. Iako joj ovo nije prva suradnja s HKD-om Šid, s likovne kolonije ponijet će, kako kaže, samo lijepe dojmove:

„Prvi susret s predstavnicima udruge iz Šida bio je na književnoj večeri posvećenoj Isi Velikanoviću, na kojoj sam sudjelovala. Inače sam književnica, a ovo novo iskustvo sa slikarima mi je jako lijepo. Slikam godinama samozatajno, u samoći. Slabo prodajem slike, uglavnom ih darujem. Inače slikam u svim tehnikama. Za svoj rad u Šidu sam odabrala ulje i uglavnom slikam sakralne motive, koje radim i na ovoj koloniji. Zašto sakralni? Jednoga dana rekla sam sebi da ako smo kršćani, onda je vrijeme za neke nove Gospe i obitelji, pogotovo danas kada se obitelj raspada, kada su svi nešto namrgođeni i smrknuti. Situacija kako vidim nije vedra ni u Hrvatskoj, a ni ovdje u Srbiji. Zato su moje slike uglavnom s vedrim i živim bojama. Tko zna, možda je to neki moj zalog za ljepšu budućnost“, kaže Božica.

Divna Lučić Jovčić iz Subotice drugi puta sudjeluje na likovnoj koloniji u Šidu. Njeni motivi, kao i tehnika kojom radi, dojmili su mnoge:

„Ponovno sam rado došla kada su me pozvali. Ovdje mi se jako dopada atmosfera i ambijent, a i sama organizacija je izuzetna. Domaća je i opuštena atmosfera i jako se lijepo ovdje osjećam. Radim uglavnom suhi pastel i to mi je omiljena tehnika jer sam bliža crtanju nego slikanju, a moja omiljena tema su konji. Prilikom crtanja pokušavam izraziti emocije koje konji imaju, a one su potpuno iste kao i kod ljudi. Radim i mrtvu prirodu, ženske aktove i detalje iz prirode. U ovom ambijentu sam i prošli put uradila izuzetno lijepe slike i pretpostavljam da je to zbog samog grada, domaćina, mještana i atmosfere koja ovdje vlada i koja me opušta i inspirira“.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima