Održana završna svečanost i dodjela nagrada - Kad čitaš 100 na sat stigneš i do Zagreba

Objavljeno: 02.12.2016. Pregleda: 37

čitam sto na satU Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je 15. studenoga održana završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja Knjižnica grada Zagreba, koji se ove godine odvijao pod naslovom Čitam 100 na sat. U organizaciji Gradske knjižnice Subotica ovom programu su prisustvovali i subotički pobjednici kviza, učenici hrvatskih odjela Ivan Skenderović iz OŠ Matija Gubec iz Tavankuta i David Kozma iz OŠ Matko Vuković iz Subotice.

Kako su se proveli četiri dana u Zagrebu pročitajte u njihovom izvješću:

„U školi su nam ponudili da sudjelujemo u kvizu za poticanje čitanja Čitam 100 na sat. Trebalo je pročitati knjige Mire Gavrana, Nene Lončar i Snježane Babić Višnjić. Između nas 150, koliko nas se priključilo u kviz, dvoje je dobilo glavnu nagradu. To smo bili nas dvojica, Ivan Skenderović i David Kozma. Kad smo saznali da smo odabrani, bili smo oduševljeni. Nagrada je bila četiri dana u Zagrebu, što je značilo da putujemo u Zagreb!

U Zagreb smo krenuli u subotu, 12. studenoga, u prijepodnevnim satima. Vodile su nas Bernadica Ivanković i Nevena Mlinko, informatorice iz Gradske knjižnice Subotica. Još prvoga dana smo obišli Zagreb. Prisustvovali smo i jednoj svirci ispred kina Europa u povodu otvorenja Zagreb film festivala.

Cijeli drugi dan proveli smo na sajmu knjiga Interliber gdje smo kupili mnogo knjiga, a još više za našu knjižnicu. Sajam je bio jako lijep i pun interesantnih sadržaja. Bilo je i puno studenata sa šašavim inovacijama koje smo mogli vidjeti i isprobati.

U ponedjeljak, 14. studenoga, smo imali bogat program. Posjetili smo upravu Školske knjige Zagreb, Dječji odjel Knjižnica grada Zagreba, bili na koncertu četiri saksоfona te pogledali film Srednja škola, najgore razdoblje moga života. Poseban doživljaj bio je i odlazak na Fakultet elektrotehnike i računarstva. Tamo smo najprije ručali i to u profesorskom restoranu, a potom su nam profesori priredili nesvakidašnju radionicu učenja i eksperimentiranja s elektronikom. Posljednjega dana, u utorak, 15. studenoga, smo išli u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu gdje je bila završna priredba i izvlačenje nagrada. Tamo su nas posebno prozvali na binu i dobili smo darove. Tom prigodom družili smo se s piscima čije je knjige bilo potrebno pročitati za sudjelovanje u kvizu. Uživali smo i u prigodnom dramskom programu koji su u režiji Mladene Gavran, a po ulomcima iz romana Ljeto za pamćenje Mire Gavrana izveli poznati glumci Doris Pinčić Rogoznica i Robert Kurbaša. Javno izvlačenje nagrada popratio je i KGZ bend s nekoliko poznatih glazbenih točaka“.

 

Anrfile

Dojmovi s puta

Ivan Skenderović: „U Kvizu mi se najviše dopala knjiga Bio sam pas i opet sam Nene Lončar jer je drugačija i kreativnija od ostalih. S nagradnog puta u Zagrebu uvijek ću pamtiti trenutak kad su nas javno prozvali na svečanosti pa smo izašli na binu, a svi su nas s oduševljenjem gledali. Dobili smo i puno darova, a najbolji mi je bio knjiga.“

David Kozma: „Od knjiga koje smo čitali u Kvizu najviše mi se svidjela Ljeto za pamćenje od Mire Gavrana jer je maštovita i za mene je čudesna. Imao sam i veliku čast upoznati autora ove knjige. Najbolji trenutak u Zagrebu mi je bio odlazak na FER i kino jer volim elektroniku i filmove. Od svih darova, a bilo ih je dosta, najdraži mi je USB memorija u obliku minionsa. Jako interesantno.“

 

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima