Održane ,,Risarske igre" u okviru ,,Dužijance malenih"

Objavljeno: 26.10.2021. Pregleda: 39

mala duzijancaDužijanca malenih, jedna od najvažnijih manifestacija u okviru Dužijance, ove se godine održala u dva dijela, s razmakom od nekoliko mjeseci. Prvi dio, svečana misa zahvalnica, kada su djeca zahvalila Bogu za kruh svagdanji, održao se 13. lipnja 2021. godine, a u „Risarskim igrama brez granica", u organizaciji HKC-a Bunjevačko kolo, djeca su uživala u subotu, 25. rujna 2021. godine.

U ovim 14. žetvenim svečanostima za djecu održanim u svečanoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo sudjelovalo je osamdesetak djece uz volontere – članove folklornog odjela HKC-a i Subotički oratorij.

Gosti na ovoj manifestaciji bili su djeca iz KUD-a Vuk Karadžić iz Temerina, KUD-a Brile iz Beočina i KUD-a Dr Mladen Stojanović iz Bačkog Jarka. Skupa s domaćinima, članovima folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo i Subotičkim oratorijem, malom bandašicom Marijom Kujundžić i malim bandašem Davorom Dulićem, natjecali su se u igrama spretnosti na poligonu i u kvizu znanja. U prijepodnevnim satima priređene su dječje igre zabavno-edukacijskog karaktera na temu upoznavanja običaja Dužijance. Program je vodila Marija Kovač, a pričama o nekadašnjem načinu života na salašu i sigrama program je upotpunio Lazo Jaramazović.

Nakon pozdravne riječi predsjednika HKC-a Lazara Cvijina i članice Izvršnog odbora HNV-a za obrazovanje Margarete Uršal, sudionici Dužijance malenih podijelili su se u osam ekipa po slučajnom izboru. Na poligonu u Velikoj dvorani Kola, izmjenjivale su se po četiri ekipe u svakoj od pet igara. Prva igra je nosila naziv „Obuci risara i risarušu", druga „Žito", treća je bila „Igra s praćkom", četvrta „Napuni lončić vode za risara", a peta „Pecanje risarskog ručka". Nakon toga održan je i kviz znanja o običajima vezanim za Dužijancu. Uslijedile su i nagrade najbržima i najspretnijima, pa su svi sudionici skupine koja je osvojila treće mjesto dobili šalicu sa znakom HKC-a Bunjevačko kolo i knjigu. Sva djeca skupine koja je osvojila drugo mjesto dobila su šalicu, knjigu i USB, a članovima najbolje ekipe podijeljeni su šalica, knjiga, USB i bežični miš.

„Risarske igre brez granica" protekle su uz radost, veselje, smijeh i bučno navijanje, a sudionici su i naučili ponešto o običaju Dužijance. To je i bio cilj Organizacijskog odbora, da djeca na interaktivan, zabavno-edukacijski način kroz natjecanje, nauče više o risu i Dužijanci.

„Mislimo da je važno, u Vojvodini gdje živi puno naroda i narodnosti, običaj Dužijance kao nešto po čemu su Hrvati poznati, prezentirati i drugima, da ga upoznaju i da se na taj način približimo jedni drugima. To je misija i cilj 'Risarskih igara brez granica', važno je čuvati svoje, ali i upoznati ono što drugi narodi baštine. Želimo ovaj običaj prezentirati mladima da ga upoznaju i zavole, da ga nastave baštiniti i čuvati", rekao je predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.

Zbog pandemije koronavirusa „Risarske igre" prošle godine nisu održane, a ove godine se manifestacija koja je predviđena da traje dva dana morala vremenski razdvojiti.

U drugom dijelu „Risarskih igara" koji je se održao istoga dana navečer, održan je folklorni koncert u Velikoj dvorani Centra gdje su nastupili gosti i predizvođački ansambl HKC-a. Tom prigodom je nastupio i Dječji Subotički tamburaški orkestar.

I ove godine 14. Dužijanca malenih financijski je pokrovitelji manifestacije Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo kulture i informiranja, Grad Subotica, HNV, Osječko baranjska županija i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Hrvatska riječ (N. Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima