Održano 16. „Šokačko veče“ u Sonti

Objavljeno: 26.01.2018. Pregleda: 36

sokacko vecePred više od 300 gledatelja i uzvanika 18. studenoga 2017. godine, u organizaciji KPZH-a Šokadija, u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti održano je Šokačko veče 2017. Ova manifestacija tradicijske baštine, XVI. zaredom, održava se od 2002. godine, svake posljednje subote prije blagdana svete Kate. Organizator nastoji za svako Šokačko večedovesti goste iz Hrvatske, po mogućnosti one koji njeguju tradicijsku baštinu Hrvata – Šokaca.

U sklopu manifestacije, od 2008. godine, po natječaju Za lipu rič, bira se najljepša do sada neobjavljena pjesma, pisana šokačkom ikavicom. Ovogodišnji, jubilarni deseti laureat je Stanka Čoban iz Bača. Ove godine uz folklorce domaćina, djecu i odrasle, sudjelovali su i gosti: KUD Sloga iz Satnice Đakovačke (Hrvatska), folklorci i MPS Bodroški bećari KUDH-a Bodrog iz Monoštora, te folklorci OKUD-a Ivo Lola Ribar i TS Tandora KUD-a Mažoret iz Sonte. 

Uvodno zagrijavanje

Na samom početku pjevački zbor domaćina, uz pratnju tamburaškog sastava, izveo je svečanu pjesmu Šokadija. Ovu svojevrsnu himnu podunavskih Šokaca napisala je i uglazbila Sonćanka, ranija članica Šokadije Božana Vidaković. Recitatorica Anastazija Božić, učenica V. razreda mjesne OŠ Ivan Goran Kovačić, odlično plasirana na nedavno održanoj Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku održanoj u Subotici, recitirala je Šokačku himnu. Potom je predsjednik Šokadije prof. Zvonko Tadijan pozdravio publiku i uzvanike. Prisutnima su se obratili konzul prvog razreda Republike Hrvatske u Subotici Mihael Tomšić i zamjenica predsjednika Općine Apatin Dubravka Korać. Konzul Tomšić posebno je istaknuo značaj subjekata kulture i manifestacija poput Šokačke večeri u očuvanju nacionalnog identiteta pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. 

„Na Šokačkoj večeri sam prvi, nadam se ne i posljednji put. Ovakve manifestacije su pravi primjer kako se njeguje tradicijska baština pripadnika naše nacionalne zajednice i na taj način se čuva naš subjektivitet i nacionalni identitet na ovim prostorima“, rekao je među ostalim konzul Tomšić. Koraćeva je pokazala veliko zadovoljstvo što svaka od nacionalnih manjina koje obitavaju u Općini Apatin njeguje svoju tradiciju i svoju prepoznatljivost. 

„Ovo je pravo bogatstvo za našu općinu, a sretna sam što svaka od nacionalnih zajednica koje ovdje žive njeguje svoju tradicijsku baštinu, pa na taj način doprinose i bogatstvu naše turističke i kulturološke ponude“, rekla je Dubravka Korać.

Folklorna i govorna tradicijska baština

Prvi folklorni blok otvorili su najmlađi, dječja folklorna sekcija Šokadije. Sa spletom Šokačke pisme i igre, kojima su ih poučavale Svetlana Zec i Maja Andrašić, mališani su izmamili dugotrajni pljesak publike. Odmah za djecom na pozornicu su stupili seniori, sa spletom Pisme i igre iz Sonte. Pljesak publike nije se još ni stišao, na pozornicu su izašli gosti iz Satnice Đakovačke. KUD Sloga je osnovan 1996. godine, s ciljem njegovanja i očuvanja izvornog folklora Đakovštine. Po brojnim priznanjima među vodećim su društvima u okolici. Uz pratnju svojeg tamburaškog sastava folklorna skupina Sloge izvela je živopisnu koreografiju iz Đakovštine, Al je lipo. Bio je to i najljepši uvod u dio programa posvećen očuvanju tradicijskoga govora. 

Na natječaju Za lipu rič, jubilarnom desetom zaredom, za najljepšu neobjavljenu pjesmu pisanu šokačkom ikavicom najviše bodova članova prosudbenog povjerenstva dobila je pjesma Bez sićanja autorice Stanke Čoban iz Bača. Nagradu, umjetničku sliku Stipana Kovača, nastalu na jednoj od Šokadijinihlikovnihkolonija, uručio joj je predsjednik udruge Tadijan. Drugi blok otvorili su Monoštorci, s vrlo dinamičnim prikazom starinskog običaja njihovog sela Igranka, uz pratnju gajdaša Augustina Žigmanova. Za tamburaški predah poslije nastupa Bodroga pobrinuli su se tamburaši TS Tandora i tako na najljepši način pokazali da je Sonta nepresušno vrelo dobrih glazbenika. U nastavku nastupili su članovi Ive Lole Ribara, koji njeguju koreografirani folklor. Predstavili su se s dvije pjesme u izvedbi ženskog pjevačkog sastava i koreografijom Bojane Dobrilović Šokačke igre i pisme iz Sonte. U svojem drugom nastupu Monoštorci su se predstavili s dvije vrlo stare pjesme iz njihovog mjesta, u izvedbi MPS-a Bodroški bećari. Program su završili gosti iz Satnice Đakovačke. U svojem drugom izlasku na pozornicu predstavili su se vrlo dinamičnom koreografijom Ajde noga za nogom, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. U odjavi programa voditeljica Maja Andrašić je čestitala dolazeći imendan svima Katarinama, zahvalila publici na odzivu i glasnom pljesku, a domaćini su za uzvanike i sudionike programa priredili druženje uz domjenak u objektu Lovačkog doma u Sonti. Pokrovitelji manifestacije bili su HNV, Općina Apatin, MZ Sonta, LD FazanSonta i pekara Krstin iz Sonte.

Izvor: Hrvatska riječ(Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima