Održano Prelo mladeži u Subotici

Objavljeno: 17.02.2023. Pregleda: 82

Tradicionalna pokladna zabava koja okuplja mlade, subotičko Prelo mladeži, „oživljena" je nakon dvogodišnje korona stanke. Mladi su se, njih oko 170 iz skoro cijele Vojvodine, ponovno okupili na prelu 3. veljače 2023. godine, u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici.

Budite ponosni

Na početku večeri sudionike su pozdravili predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, te u ime organizatora manifestacije – predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković i predsjednik UG-a Hrvatski Majur Ninoslav Radak.

Kako je istaknuto, bila je ovo prilika da mladi izgrađuju zajedništvo i druže se u duhu tradicije svojih predaka.
„Budite ponosni na svoje, vjerni naslijeđu svojih predaka, te ono što mi stariji prenosimo vama, prenosite dalje. Budimo zajedno i sada kad se radujemo u vrijeme poklada, ali budimo zajedno i oko knjige, oko škole, i kada je teže, i kada su određeni društveni događaji i politički izazovi pred nama. Na taj način svjedočimo da smo ponosna zajednica hrvatskoga naroda ovdje u Vojvodini, odnosno Srbiji i da možemo sve ono što hoćemo i ostvariti", kazao je Žigmanov.

Aktivno sudjelovanje

Istaknuvši kako je Mladež DSHV-a otvorena organizacija koje želi čuti mišljenja i zna uvažiti svačiji prijedlog, Piuković je u svom govoru pozvao okupljene na aktivno sudjelovanje u kreiranju omladinskih politika Hrvata u Srbiji te implementaciju njihovih talenata u boljitak hrvatske zajednice.

„Zadovoljstvo nam je što smo se okupili u ovako velikom broju, čime pokazujemo naše zajedništvo. Upravo zajedničkim snagama i usuglašenim djelovanjem možemo kreirati politike koje će biti usmjerene k nama, mladim Hrvatima koji živimo i radimo u Vojvodini. Ukoliko želimo doprinositi daljem unaprjeđivanju položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, ključno je da se mi, mladi, aktiviramo i damo svoj doprinos", poručio je Piuković.

Ninoslav Radak podsjetio je kako se Prelo mladeži organizira petnaestak godina unatrag.

„Zbog korone je bilo malo zatišja, ali smo se vratili na stare staze. Večeras nas ima oko 170, najviše iz Subotice i okolice, ali su tu i mladi iz Srijema, Novog Sada, Podunavlja, Banata. Tu su i gosti iz Hrvatske. Nadamo se da se politička situacija u našoj državi i odnosi dviju država popravljaju, vjerujemo da to što imamo ministra i narodnog zastupnika iz naših redova također tome doprinosi. Vjerujemo da idemo naprijed i svi oni koji nisu imali snage ili volje, što stariji što mladi, svi oni su korak bliže zajednici", izjavio je Radak.

Dojmovi gostiju

Jedan od sudionika prela bio je i Darko Menđan iz srijemskog sela Sot, koji je ujedno i vijećnik u novom sazivu Hrvatskog nacionalnog vijeća.

„Prelo u Subotici odlična je prilika za upoznavanje novih ljudi. Veliki broj mladih koje vidimo poticaj su nam i ohrabrenje za daljnji rad. I mi u Šidu i okolici njegujemo tradiciju pokladnih okupljanja, kod nas će 18. veljače biti maskenbal. Kod nas se mladi najviše okupljaju oko udruge u Šidu i oko Crkve. S obzirom na probleme iz 90-ih, problema danas nema, ali postoji još neki strah kod Hrvata da se nacionalno izjašnjavaju. U HKD-u Šid nas je prije korone bilo više, a sad nas ima oko trideset", navodi on.

I Damir Katić iz Petrovaradina ističe zadovoljstvo što su se mladi iz različitih mjesta u Vojvodini okupili na jednom mjestu.
„Zahvalni smo organizacijama iz Subotice koje nas povezuju. Kod nas se mladi okupljaju oko Crkve i manifestacija, nema nas mnogo. Očekujemo da ćemo se više okupljati u obnovljenoj rodnoj kući, Spomen domu bana Jelačića. Dosta mladih studira u Novom Sadu. Lako je graditi kad imaš temelje, a mi u Petrovaradinu imamo veliko kulturno naslijeđe, pa tako i pokladni maskenbal", kaže Katić.
David Blazović došao je na prelo s malom skupinom mladih iz Banata.
„Veoma sam ugodno iznenađen. Nisam se nadao da će se ovoliko mladih Hrvata ovdje okupiti. Volio bih da i drugi mladi Hrvati vide ovakav skup, da nas se naredne godine skupi još više, posebno nas iz Banata. Tamo nas je malo, strah oko nacionalnog izjašnjavanja i dalje postoji, kod starijih osoba je on manji, nadam se da će se i oni mlađi ohrabriti. Okupljamo se najviše oko Crkve", kaže Blazović.
Prelu su nazočili i predstavnici Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Osječko-baranjske županije.
„Čast nam je biti gostima ovakve manifestacije. Drago nam je da se mladi Hrvati u Vojvodini ovako okupljaju. Mi i dalje dajemo podršku Mladeži DSHV-a, vidimo da rade, da se ne boje „zasukati rukave". Želimo im da ustraju u tome", kaže član Predsjedništva Mladeži HDZ-a OBŽ-a Stipo Filakov.



Izvor: Hrvatska riječ (D.B.P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima