OŠ Ivan Milutinović iz Subotice ugostio učenike i nastavnike iz OŠ Koprivnički Ivanec

Objavljeno: 31.05.2024. Pregleda: 28

Učenici i nastavnici OŠ Ivan Milutinović iz Subotice bili su domaćini učenicima i nastavnicima OŠ Koprivnički Ivanec iz Kunovca u Koprivničko-križevačkoj županiji u Hrvatskoj. Šest učenika i četiri nastavnika boravilo je u Subotici od 13. do 17. svibnja 2024. godine zahvaljujući projektu Erazmus+ pod nazivom CRAFT – CReate A FairyTale (Kreiraj bajku).
Po riječima učiteljice Sanje Dulić, cilj projekta je istraživanje legendi koje su karakteristične za zavičaje iz kojih potječu partneri u projektu te međusobno upoznavanje kulturne baštine. Zajedničkim aktivnostima i radom na projektu koji uključuju virtualnu suradnju i posjet učenika iz Hrvatske učenici su istražili i predstavili bogatu baštinu svog zavičaja i svoje države.
Tijekom pet dana organizirane su različite kreativne i edukativne radionice koje su se u većini provodile izvan učionice, kroz ambijentalnu nastavu. Ovako planirane aktivnosti omogućile su učenje otkrivanjem u neposrednom životnom okruženju i ostvarivanje niza kompetencija učenika. Kako je rekla Sanja Dulić, učenici su na terenu koristili različite izvore znanja i materijale s naglaskom na legende koje će upotrijebiti u stvaranju zajedničke online knjige o legendama.
Ovom prilikom gosti iz Hrvatske s domaćinima su posjetili brojne lokalitete u Subotici. Obišli su Gradsku kuću, Sinagogu, Tavankut, Palić, Novi Sad i Petrovaradinsku tvrđavu. Upoznali su legende koje se odnose na središte grada, jezero Palić, legende o nastanku pojedinih naselja te legende o nastanku katakombi u Petrovaradinskoj tvrđavi. Predstavljene su tradicijske igre našeg kraja: pucanje bičem, izrada lutke od kukuruzovine te natjecanje u slaganju čutaka. Kroz malu jezičnu radionicu gostima je predstavljena ćirilica kao pismo, a u radionicama o kulturnoj i religijskoj baštini koje su se održavale u školi, učenici su upoznali tehniku ručnog veza – šlinga, te život na salašima i običajima Hrvata Bunjevaca, dok su na glazbenoj radionici naučili pjesmu Božur.
Zahvaljujući ovakvoj mobilnosti stvorena su nova prijateljstva među učenicima i nastavnicima te dogovorena dalja suradnja, kako u ovom projektu tako i u narednim.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima