Otvorena izložba „Likovnog kruga Pohižek“

Objavljeno: 05.05.2014. Pregleda: 33

Izlozba Pohizek SU2014-0-mU Galeriji Otvorenog sveučilišta 28. travnja 2014. godine otvorena je postavka slika „Likovnog kruga Pohižek“ iz Sesveta, Republika Hrvatska.

Odabirom radova za ovu izložbu, najpoznatijih živućih hrvatskih slikara, Subotičani su u prilici vidjeti 33 djela suvremenih hrvatskih autora. Izložba je rezultat suradnje „Likovnog kruga Pohižek“ i Hrvatske likovne udruge „Cro Art“ iz Subotice.

Izlozba Pohizek SU2014-1-mOva izložba potvrđuje da umjetnost povezuje jer i sama ne poznaje granice. Djela suvremenih hrvatskih umjetnika predočena su Subotičanima zaslugom izuzetne posvećenosti Stjepana Pohižeka i predstavljaju trenutak dodira i povezivanja, čulo se ovom prigodom.

Stjepan Pohižek, u umjetničkim krugovima poznat kao Štef, vlasnik zbirke slika i kolekcionar, posvetio se kolekcionarstvu kao vidu umjetnosti. To je započeo neočekivano na jednoj koloniji 2005. godine. Od tada pa do danas, družeći se s akademskim slikarima i kiparima, ali i amaterima te organiziranjem likovnih kolonija, sakupio je 2999 slika, oko 100 oslikanih pisanica, te nekoliko stotina kipova. Na taj se način svrstao u najviši vrh hrvatskog kolekcionarstva.

Izlozba Pohizek SU2014-2-mSuradnjom na području cijeloga Balkana, priredio je niz izložbi u svrhu promoviranja, kako likovne umjetnosti tako i samih umjetnika. Do sada je organizirao oko 30 izložaba.

Izložbu u Subotici otvorio je generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić.

Program otvorenja vodio je predsjednik Hrvatske likovne udruge „Cro Art“ Josip Horvat. U glazbenom dijelu programa nastupio je Tamburaški sastav „Golubice“.

Izložba se može pogledati do 12. svibnja 2014. godine.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Subotica.online i K23

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima