Papandopulo kvartet održao koncert u Subotici

Objavljeno: 28.05.2013. Pregleda: 43

Papandopulo kvartet SU2013Jedan od najprestižnijih hrvatskih sastava s područja umjetničke glazbe, kvartet saksofona „Papandopulo“ predstavio se subotičkoj publici 14. svibnja 2013. godine, koncertom u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Ovi mladi glazbenici pobudili su veliko zanimanje subotičke publike, o čemu svjedoči odlična posjećenost koncerta, a na programu su se našla djela Georgea Gershwina („Rhapsody in Blue“), njihova člana Gordana Tudora („Nekoliko minijatura za kvartet saksofona“), hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula („Six Croquis“), Matta Malnecka i Fuda Livingstona („I’m through with love“) i Jacquesa Petita („10 variations gondolantes“).

Papandopulo kvartet djeluje od 2000. godine, a čine ga: Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon). Kvartet je nastupao na poznatim festivalima i značajnim glazbenim manifestacijama. Posebnu pozornost kvartet pridaje predstavljanju suvremene glazbe, osobito skladbama mladih autora iz Hrvatske i drugih zemalja, pri čemu ne zanemaruju ni glazbu drugih epoha.

„Mi smo rezultat dobre škole saksofona koja egzistira u Zagrebu posljednjih tridesetak godina. Imamo tu sreću da smo generacija kolega koje su se ‘našle’ i imaju slična interesiranja po pitanju zajedničkog muziciranja. Unatrag pet godina svirali smo puno različitih programa, pobuđujemo veliki interes suvremenih skladatelja u Hrvatskoj i šire. Kvartet saksofona je još uvijek neklasičan komorni sastav, ali je strahovito podatan, fleksibilan i još uvijek daje prostora za iznenađenja koja nastojimo pružiti publici i struci. Nastojimo ukazati na to da je klasični saksofon tečevina XX. pa i XXI. stoljeća, da spada ravnopravno u glazbeni život“, rekao je za tjednik „Hrvatska riječ“ jedan od članova kvarteta Tomislav Žužak.

Papandopulo Quartet2-mČlanovi kvarteta bave se i pedagoškim radom. Predaju na muzičkim akademijama u Zagrebu i Novom Sadu, glazbenim školama u Zagrebu, Splitu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, iznimno uspješan međunarodni proljetni seminar za učenike i studente saksofona.

Subotički koncert hrvatskih saksofonista organizirali su Udruga „Electe“ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Dan kasnije, 15. svibnja, Papandopulo kvartet nastupio je u Beogradu.

Tekst i fotografija: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima