Pasionska baština u Somboru

Objavljeno: 31.03.2023. Pregleda: 63

Uz misao vodilju Muka kao nepresušno nadahnuće kulture manifestacija Pasionska baština, koja se održava u korizmeno vrijeme već više od tri desetljeća nastoji predstaviti bogatu hrvatsku baštinu vezanu uz navedenu temu – od običaja, preko glazbe do likovnog i književnog stvaralaštva. U bogat program Pasionske baštine, koji se prije svega održava u Zagrebu, ali i drugim krajevima Hrvatske, bivaju uključeni i Hrvati u izvandomovinstvu, pa je tako dio programa ove godine priređen i u Somboru. Riječ je o koncertu Potop suza oči rone… koji je održan 18. ožujka 2023. godine u Karmelićanskoj crkvi svetoga Stjepana kralja.
Na repertoaru koncerta bile su crkvene i pučke korizmene pjesme, a redoslijed točaka tematski je pratio postaje Križnog puta. Nastupili su: Carmeli trio iz Sombora, Bodroški bećari KUDH-a Bodrog iz Monoštora, KUD Baranjski Šokci iz Draža, KUD Kupljenovo iz Kupljenova/Zaprešića (zbor udruge i kvintet Vanka), orguljaš iz Desinaca Mario Kambić te orguljašica iz Monoštora Marina Kovač i prior somborskoga samostana Stjepan Vidak kao vokalni solist.
Prošlotjedni program u Somboru organizirala je Udruga građana Urbani Šokci.
„Ja sam od 2006. članica Udruge Pasionska baština, te smo i mi iz Sombora, kad smo imali prilike, nastupali i sudjelovali u programima te manifestacije. Već ranije, 2012., u Somboru smo organizirali dio međunarodnog znanstvenog simpozija s temom pasionske baštine podunavskih Hrvata, a ovaj koncert je drugi puta da je dio programa priređen u Somboru. Koncert je plod naše suradnje s udrugama iz Draža i Kupljenova/Zaprešića u Hrvatskoj. Prošle smo godine koncert imali u Dražu, a ove godine u Somboru i Bilju. Raduje nas što je na koncertu u Somboru bilo puno publike", kaže predsjednica UG-a Urbani Šokci Marija Šeremešić.
Manifestacija Pasionska baština održava se 32. puta, a program traje od 22. veljače do 5. travnja. Pokrovitelji koncerta bili su Grad Sombor i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (D.B.P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima