Pečuh – XIII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup

Objavljeno: 02.11.2016. Pregleda: 33

pecuh 1U organizaciji Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, u suorganizaciji s Odsjekom za kroatistiku Instituta za slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i Regionalnim centrom Mađarske akademije znanosti 21. i 22. listopada 2016. godine u Pečuhu je održan XIII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup koji je okupio kroatiste i slaviste, te znanstvenike drugih profila iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine), Slovenije, Austrije, Slovačke, Poljske, Rumunjske itd. Ovogodišnji kroatistički znanstveni skup bio je posvećen ovim važnim obljetnicama: 450. obljetnica Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog; 25. obljetnica Hrvatskoga glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj; 20. obljetnica Riječi, prvoga hrvatskog književnog časopisa u Mađarskoj.

Na skupu se tematizirala uloga obitelji Zrinski u hrvatskom, mađarskom i cjelokupnom (srednjo)europskom kontekstu, odnosno uloga i značenje hrvatskih periodičnih tiskanih izdanja (novine, časopisi, godišnjaci, kalendari itd.) u životu hrvatskih nacionalnih manjina, hrvatskog iseljeništva, odnosno cjelokupnoga hrvatskog kulturnog prostora od početaka do danas. Organizatori ističu da je riječ o iznimno važnim obljetnicama za kulturnu samobitnost srednjoeuropskoga (panonskoga) prostora u kojem nastoje i Hrvati u Mađarskoj opstati i dati svoj doprinos cjelokupnoj hrvatskoj kulturi.

Doprinos istraživanju Zrinskog

Skup je pozdravio predsjedavajući mu ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj Stjepan Blažetin. Minutom šutnje sudionici skupa odali su počast preminulom Đuri Frankoviću, hrvatskom književniku, etnografu, povjesničaru i publicistu, koji je u svom istraživačkom radu obuhvatio brojne subetničke skupine Hrvata u Mađarskoj. Đuro Franković bio je i dugogodišnji djelatnik Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu.

Okupljene znanstvenike, među ostalima, pozdravio je i Skup otvorio prorektor Sveučilišta u Pečuhu Gyula Berke ističući kako je ovaj kroatistički kongres, po njegovim saznanjima, najveći skup ovoga tipa izvan Hrvatske. Sveučilištu u Pečuhu izuzetno je velika čast što može nastupiti kao pokrovitelj ove priredbe jer u okviru Sveučilišta već više desetljeća djeluje kroatistička katedra, a ovom priredbompecuh 3 ostvarujemo još jednu uspješnu postaju kroatističkog rada.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu Tamás Bereczkei je naglasio važnost Odsjeka za kroatistiku za Filozofski fakultet. Reče da je cilj što jače integrirati kroatističku katedru u pedagoški studij i jačati je unatoč svim teškoćama.

Skup je u ime Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te u svoje osobno ime pozdravio predstojnik Ureda Zvonko Milas koji je među ostalim rekao:

„Teme ovogodišnjega Skupa vrlo su aktualne i veselim se što će biti temeljito obrađene na znanstvenoj i stručnoj razini, kako 450. obljetnica Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, tako i 25. obljetnica Hrvatskoga glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj.“

Hrvatski je sabor 2016. godinu proglasio „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“, tijekom cijele godine održano je u Hrvatskoj i u Mađarskoj mnogo različitih manifestacija od kojih svakako treba istaknuti središnje obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke koje je 7. rujna 2016. održano u Sigetu. Ovaj će stručni skup zasigurno dati velik doprinos u istraživanju i promoviranju ovoga hrvatskog velikana, jedne od ključnih osoba Europe njegovoga vremena. Svi smo svjesni važnosti i utjecaja medija, stoga je hvalevrijedno četvrtstoljetno izlaženje Hrvatskoga glasnika, koji je najvažnije glasilo Hrvata u Mađarskoj. Hrvatski glasnik neprekidno donosi kvalitetne i informativne članke, rado ga prolistamo i u domovini, a ono čemu se posebno veselimo jest činjenica da se aktivno uključuje u nove medijske paradigme našega vremena, u sadržajnom i formalnom smislu. Svakako je važno obilježiti i 20. obljetnicu časopisa Riječi, prvoga hrvatskog književnog časopisa u Mađarskoj.

Nada u mlade

U ime Matice hrvatske Skup je pozdravio potpredsjednik Stjepan Sučić, koji je Maticu predstavio ovoga dana zajedno s potpredsjednikom Matice hrvatske Stipom Boticom. Sjetio se Ferenca Črnka koji je napisao prvi historijski dokument u Hrvata o sigetskoj epopeji na kojoj je podlozi nastalo golemo književno djelo na koje smo mi Hrvati ponosni. Ovoga puta, zajedno s predsjednikom Društva hrvatskih književnika Božidarom Petračem, organizatorima je uručio simbolično primjerak knjige autora Božidara Petrača Sigetski boj u hrvatskoj epici. Božidar Petrač uručio je paket knjiga dekanu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu za potrebe Odsjeka za hrvatski jezik i književnost.

Skup je pozdravila i generalna konzulica Vesna Haluga, te je čestitala i 25. godišnjicu uspješnoga rada Hrvatskomu glasniku.

Okupljene znanstvenike pozdravio je i HDS-ov predsjednik Ivan Gugan naglašujući kako mu je čast pozdraviti Skup koji pokazuje da hrvatska zajednica u Mađarskoj ima intelektualnu moć, a mlada lica koja vidi pokazuju da će još dugo biti ovakvih skupova. Posebno je istaknuo važnost nazočnosti predstavnika Hrvata u Srbiji s kojima Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj ostvaruje plodnu suradnju.

U Svečanoj dvorani Skupštine Baranjske županije potom je predstavljen zbornik XII. Međunarodnoga kroatističkog znanstvenog skupa. Predstavljanju je slijedio koncert Akademskoga zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors.

Znanstveni su skup podupirali: Ministarstvo ljudskih resursa, Filozofski fakultet Sveučilišta u Pečuhu i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Pečuhu, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Katedra za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu.

Antrfile

Jačanje veza u znanstvenim krugovima

pecuh 2Slijedila su dvodnevna plenarna izlaganja. Na skupu je sudjelovalo osamdesetak znanstvenika izlažući širok raspon tema. U okviru XIII. Međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa Hrvati iz Vojvodine su sudjelovali s temama vezanim uz Sigetsku bitku i obitelj Zrinski, te uz ulogu i značaj hrvatskih periodičnih tiskanih izdanja (novine, časopisi, godišnjaci, kalendari itd.) u životu hrvatskih nacionalnih manjina. Uz prvu temu izlaganja su imali Stevan Mačković (Jugoslavenski šport klub Zrinjski) i Katarina Čeliković (Epska pjesma Posliednji Zrinski Ferde Stražimira Kulundžića u kalendaru Subotička Danica) dok su svoje radove u drugoj sesiji predstavili Tomislav Žigmanov (Pjesnički sadržaji u (književnim) časopisima Hrvata u Vojvodini nakon 1990.) i Klara Dulić (Književni sadržaji u časopisu Bunjevačko kolo).

„Kao sudionici, ovaj skup ocjenjujemo iznimno uspjelim, jer se čulo mnogo novih podataka koji će zasigurno osvijetliti važne teme u nekada zajedničkoj prošlosti i zajedničkom prostoru, a vjerujemo da se time radi na afirmaciji znanosti i jačanju veza u znanstvenim krugovima i među Hrvatima izvan Hrvatske“, rekla je Katarina Čeliković.  

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Branka Pavić Blažetin)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima