Početak rekonstrukcije župne crkve Presvetog Trojstva u Kukujevcima

Objavljeno: 14.10.2019. Pregleda: 40

crkva u kukujevcimaNa mjestu gdje su preci Kukujevčana desetljećima hodočastili i zavjetovali se Majci Božjoj, kod zavjetne kapele Majke Božje u polju u Kukujevcima, u nedjelju, 8. rujna 2019., održana je sveta misa koju je predvodio župnik Nikica Bošnjaković. Nekadašnji župljani Kukujevčani, članovi Zavičajne udruge Kukujevci te ostali vjernici iz šidske općine, zahvalili su se Gospi što im je omogućila da ove godine, dvije godine nakon obnove kapele, započnu radovi na rekonstrukciji župne crkve Presvetog Trojstva u Kukujevcima.

Naime, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović najavio je iduće godine 8. rujna proslavu jubileja 250 godina od izgradnje crkve u Kukujevcima, upravo ispred zavjetne kapele Blažene Djevice Marije, Gospe u polju, vjerujući i nadajući se da će nakon rekonstrukcije tornja crkve početi cjelokupna obnova crkve uz pomoć svih Kukujevčana i ljudi dobre volje. Obraćajući se vjernicima, župnik Bošnjaković posebice je naglasio da je u Kukujevcima ostalo nešto što ne može izbrisati život Kukujevčana od prije 20 i više godina. A to su upravo znakovi njihovog života: objekt kapele i crkve, te katoličko groblje:
„Tu su naši korijeni i to je motiv zbog kojeg ne smijemo dopustiti da se zaboravi i odbaci pohod zavičaju. Majci Božjoj ćemo zahvaliti za čudo, a to je intervent njezine majčinske moći kojoj smo se zavjetovali obnoviti ovu kapelu 2017. godine. U dvije godine Majka Božja nam je smogla dovoljno sredstava da bismo krenuli u rekonstrukciju župne crkve Presvetog Trojstva", kazao je tom prilikom župnik Bošnjaković, kojeg smo zamolili da nas bliže upozna o početku rekonstrukcije župne crkve u Kukujevcima.
Sa zadovoljstvom možemo reći da je počela prva faza rekonstrukcije župne crkve Presvetog Trojstva u Kukujevcima. Tko je sve pomogao realizaciju ovog projekta?
Odobrenjem, blagoslovom i novčanom pomoći srijemskog biskupa mons. mr. Đure Gašparovića i zavjetnom svetom misom koju je služio na zavjetni dan 8. rujna 2017. godine, pred zavjetnom kapelom Gospe u polju, biskup je ponovio riječi koje je župni upravitelj izrekao zajedno s Kukujevčanima koji su dolazili na radne akcije obnove kapele: „Zavjetovali smo se Blaženoj Djevici Mariji, Gospi u polju, da ćemo joj obnoviti zavjetnu kapelu u polju, a Ona nama neka pomogne u rekonstrukciji tornja, krova i cijele župne crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima". Podrška i novčana pomoć pristigla je i od mons. dr. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i mons. dr. Marina Srakića, nadbiskupa u miru, Zavičajne udruge Kukujevci, župana Vukovarsko-srijemskog Bože Galića, Ministarstva kulture Srbije, te Hrvatske katoličke župe Bl. Alojzije Stepinac iz Salzburga. Glavni projekt rekonstrukcije crkve izradila je projektantska kuća Šidprojekt, uz suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Srijemskoj Mitrovici. Osjećajući zagovor i pomoć Blažene Djevice Marije kojoj smo se zavjetovali, kao nekoć preci Kukujevčana, Majka Marija nas je vodila i do potpisivanja ugovora br. 6/2019., dana 24. srpnja 2019. godine, kroz javni natječaj za izvođenje radova na prvoj fazi rekonstrukcije crkve s izvođačem PRZR Zidar RIV Šid, vlasnika Vukašina Perića. Spomenuti izvođač započinje s radovima prve faze rekonstrukcije tornja 20. kolovoza 2019. godine, kroz ugovorene cijene radova u iznosu od 18.976.230 dinara s PDV-om, ili 160.818 eura. Konačna cijena radova utvrdit će se na temelju stvarno izvedenih radova upisanih u građevinskoj knjizi i pregledanoj od nadzornih organa, ing. arh. Nevenke Vidić i dipl. ing. arh. Ivana Filipovića.
Potpuna rekonstrukcija crkve iziskuje veliki iznos sredstava. Koliko je do sada osigurano, a koliko sredstava nedostaje za završetak prve faze radova?
Za prvu fazu rekonstrukcije crkve u Kukujevcima imamo osiguranih ukupno 112.840 eura od sljedećih donatora: srijemskog biskupa mons. mr. Đure Gašparovića 26.280 eura, Đakovačko-osječki nadbiskup mons. mr. Đuro Hranić osigurao nam je 50.000 eura, Zavičajna udruga Kukujevci 10.000 eura, Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić donirao nam je 2.660 eura, od Ministarstva kulture Srbije dobili smo 21.180 eura i Hrvatska katolička župa Bl. Alojzije Stepinac – Salzburg odobrila nam je sredstva u iznosu od 2.720 eura. Ukupno imamo 112.840 eura, a potrebno nam je 160.815. Nedostaje nam 47.975 eura. Nedostatak sredstava planiramo umanjiti u dogovoru s izvođačem radova, koji će prilikom rušenja tornja čistiti svu ciglu koja je kvalitetna za ponovno zidanje tornja. Time želimo uštedjeti nešto novca. Također, očekujemo i povrat PDV-a od Ministarstva financija, kada isplatimo urađene privremene situacije i time očekujemo također novčana sredstva. Koliko će se na ovaj način uštedjeti i smanjiti nedostatak novca za sada ne znamo. U ugovorene poslove nije ušao novi križ koji se treba postaviti na vrh tornja. Nije ušla gromobranska instalacija na tornju, kao niti izrada satova na tornju crkve. Postojeća drvena konstrukcija na kojoj su bila zvona pokušat će se sačuvati i ponovno montirati s jednim velikim zvonom s tornja šidske župne crkve. Potrebna je jedna ili više obitelji koje žele donirati izradu svetog križa za vrh tornja s pozlaćenom jabukom u podnožju križa, postavljanje gromobranske instalacije na tornju te oni koji žele darivati satove na tornju.
Iduće godine najavljena je proslava jubileja, 250 godina od izgradnje župne crkve Presvetog Trojstva. Očekujete li tada i početak temeljite izvorne konstrukcije crkve?
Želja nam je da uz zagovor i pomoć Blažene Djevice marije, Gospe u polju, proslavom jubileja započnemo s prvom fazom rekonstrukcije crkve, toranj – zvonik i nastavimo u budućem vremenu na drugoj fazi: izradi izvornoga zidanoga stropa – svoda crkve, nad kojim treba biti izvorni krov kakav je i bio prije oštećenja crkve. Stoga i ovim putem pozivam kao župni upravitelj da prepoznamo milosno vrijeme pomoći, te najavu proslave jubileja 250 godina od izgradnje župne crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima i u ime proslave jubileja crkve, započnemo s njezinom temeljitom izvornom rekonstrukcijom kakvu je izgradila austrijska carica Marija Terezija 1770. godine.
Možemo li i ovim putem pozvati sve ljude dobre volje da pomognu početak rekonstrukcije crkve?
Prema svojim mogućnostima i svjesni duhovnog blaga koje čeka na nebu sve one koji ne zgrću samo blago na zemlji, kako reče Isus u Matejevu evanđelju (Mt 6, 19-21), uključimo se i darujmo svoj dobrovoljni dar uplativši ga na račun koji je otvorila Zavičajna udruga Kukujevci, u svrhu prikupljanja sredstava za rekonstrukciju župne crkve u Kukujevcima. Predsjednica Zavičajne udruge Kukujevci je Tatjana Rigo. Svojim darovima pokušajmo nadomjestiti nedostatak koji nam nedostaje, a ako bude viška, svaka lipa ostaje za iduće radove koji nas očekuju u drugoj fazi rekonstrukcije svoda i krova.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima