Podunavski dan kulture „Trojni susreti“ u Bezdanu

Objavljeno: 20.08.2013. Pregleda: 47

Trojni susreti Bezdan2013-1Bezdan je 3. kolovoza 2013. godine bio domaćin Podunavskog dana kulture „Trojni susreti“. Ovaj festival, koji je deveti puta zaredom organizirala Udruga građana „Puls“ iz Bezdana, okuplja umjetnike iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Ideja organizatora prije devet godina bila je da to što je Bezdan na samoj tromeđi triju država – Srbije, Mađarske i Hrvatske iskoriste kao povod da se tri naroda okupe i predstave svoju kulturu i tradiciju. Tim prije što su tijekom devedesetih narušeni međuljudski odnosi, a samim tim je i prekinuta tradicija okupljanja i upoznavanja. Pokazalo se da je ovakav etno festival odličan način da se situacija popravi i „Trojni susreti“ postali su tradicija. Bezdan, u kome žive Mađari, Srbi i Hrvati, pravo je mjesto za ovakvo okupljanje triju naroda koji žive na tim prostorima.

Otvarajući ovogodišnju manifestaciju predsjednik Savjeta MZ Bezdan Janoš Horvat istaknuo je da su Bezdanci ponositi na svoju nacionalnu raznolikost i da ovim susretima žele pokazati koliko je to bogatstvo, ali koliko je bogatstvo i to što žive na tromeđi triju država.

Trojni susreti Bezdan2013-2U ime Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice sudionike i posjetitelje „Trojnih susreta“ pozdravio je Mato Groznica, podtajnik u ovom pokrajinskom tajništvu. „Oni koji prate naš rad znaju da naše tajništvo već godinama podupire projekte koji za cilj imaju očuvanje identiteta nacionalnih zajednica. Vaši ‘Trojni susreti’ su Europa u malom, to je ono što je Vojvodina, za koju s ponosom kažemo da je multikulturna i multikonfesionalna sredina, s mnogo jezika, naroda i raznovrsnom tradicijom“, kazao je Groznica.

Mato Groznica, podtajnik Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice je nakon pozdravnog govora predsjednici Hrvatske udruge „Bezdanska marina“ Vesni Zeleniki uručio hercegovačku nošnju.

Trojni susreti Bezdan2013-4-mMarijana Gagro, tajnica „Pulsa“ i koordinatorica ‘Trojnih susreta’, ne krije zadovoljstvo što su u ovoj udruzi prije devet godina osmislili manifestaciju koja je postala bezdanska tradicija. „Nije prvih nekoliko godina bilo lako, ali vjerovali smo u ono što radimo i uspjelo je. Sada smo postali prepoznatljivi, na neki način postali smo brend Bezdana. Ljudi znaju za nas i nemamo problema kada pozivamo goste, svi se rado odazivaju, a mnogi su na ‘Trojnim susretima’ sudjelovali i po nekoliko puta“, kaže Marijana.

Koliko su „Trojni susreti“ postali prepoznatljiva manifestacija vidi se i po listi onih koji su pomogli njeno održavanje. Ove godine to su: Ministarstvo kulture i informiranja Srbije, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, mađarska fundacija »Bethlen Gabor Alap«, Grad Sombor i MZ Bezdan.

Trojni susreti Bezdan2013-3-m„Trojni susreti“, koji se organiziraju u prelijepom ambijentu kanalske obale u Bezdanu, počeli su prije podne kada je otvorena cjelodnevna izložba rukotvorina i starih zanata. Bilo je tu svega – grnčarije, ručnih radova, domaćih vina, licitarskih srca, starih kulinarskih specijaliteta... Na bini na otvorenom poslijepodne su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske, Srbije i Mađarske. Ovaj dio programa otvorio je HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora, koji se predstavio svojom pjevačkom i folklornom grupom. Redali su se zatim: KUD „Talička“ iz Belog Manastira, Njemačka plesna udruga iz Nemešnadudvara iz Mađarske, Veseli Santovčani iz Herceg Santova iz Mađarske, KUD „Ravangrad“ iz Sombora, Batinsko mađarsko kulturno-umjetničko društvo iz Batine u Hrvatskoj, KUD „Poljadija“ iz Grabarja iz Hrvatske, KUD „Rama“ iz Pleternice, također iz Hrvatske, Ženski zbor iz Davoda (Mađarska), domaćini KUD „Petőfi Sándor“ iz Bezdana, OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Bezdana. Večer je bila rezervirana za ljubitelje rok zvuka za koje je priređen rok koncert.

Tekst: Zlata Vasiljević
Fotografije: Udruga Puls

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima